Μεγάλοι χαμένοι οι εμπορικοί καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα δουν επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού
Περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο διαμορφώνονται για τους οικιακούς καταναλωτές οι τελικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Μαρτίου, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα για την κρατική επιδότηση.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Οι τιμές ρεύματος που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα κυμαίνονται από 0,143 έως 0,216 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ, αν περιληφθούν οι εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν σχεδόν όλες οι εταιρίες, οι τιμές είναι χαμηλότερες.
Οπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση και για τον Μάρτιο θα είναι 0,04 ευρώ για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kwh για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Για πάνω από 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα δοθεί μόνο σε όσους μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 0,08 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για τους αγρότες η επιδότηση ανέρχεται στα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάρτιο ανέρχεται στα 58.500.000 ευρώ.
Οι ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα έκρυβαν, πάντως, δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, οι οποίοι δεν θα λάβουν καμία επιδότηση, όταν για τον Φεβρουάριο η επιδότηση ήταν στα 0,02 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Αντίθετα, σχεδιάζεται για πρώτη φορά σχήμα στήριξης για την ενεργοβόρα βιομηχανία. Η επιδότηση για όλο το 2023 ανέρχεται σε 50 ευρώ/MWh. Οι βιομηχανίες αυτές δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.
Στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες κ.λπ.
Σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα του ΥΠΕΝ:
• Για κατανάλωση 400 κιλοβατωρών, ένα νοικοκυριό θα πλήρωνε τον Μάρτιο χωρίς την επιδότηση 78 ευρώ και θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.
• Για κατανάλωση 700 κιλοβατωρών το κόστος θα ήταν 136,5 ευρώ και πέφτει με την επιδότηση στα 116,5 ευρώ ή στα 108,5 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης.
• Για κατανάλωση 1.200 κιλοβατωρών το κόστος θα ήταν 234 ευρώ. Με την επιδότηση υποχωρεί στα 214 ευρώ ή στα 186 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης.