Θα παρέχεται στους οφειλέτες η δυνατότητα να αναβιώσουν τις 72 και 120 δόσεις
Το τελευταίο νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θα περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις με όλες τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Πρόκειται για ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου θα παρέχει στους οφειλέτες τη δυνατότητα να αναβιώσουν τις παλιές ρυθμίσεις των 72 και των 120 δόσεων, οι οποίες είτε χάθηκαν είτε κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Οι πολίτες θα μπορούν να καταστήσουν ξανά ενεργές τις δύο αυτές παλαιότερες ρυθμίσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023, υπό την προϋπόθεση πως θα πληρώσουν δύο δόσεις. Εφόσον το πράξουν, θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήματα που είχαν προτού χάσουν τη ρύθμιση, όπως, π.χ., η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Μάλιστα, σε περίπτωση που οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις 72 ή τις 120 δόσεις ενταχθούν ξανά στη ρύθμιση και παράλληλα έχουν νέες αρρύθμιστες οφειλές (πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 120 ή 72 δόσεις), θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντάς τους μία περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, κατά περίπτωση, και απώλεια αυτής.
36 ή 72 δόσεις για συνεπείς οφειλέτες: Παράλληλα έρχεται μια νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Ουσιαστικά πρόκειται για τα χρέη της πανδημίας.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Σε περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021 είχαν ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία έχασαν στη συνέχεια, ενώ δημιούργησαν και νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, μέσα σε έναν μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα πρέπει να επανεντάξουν τις οφειλές της πάγιας ρύθμισης που έχασαν σε μια νέα ρύθμιση της Εφορίας σε 24 ή 48 δόσεις.
Νομοθετική παρέμβαση με προεκλογικό άρωμα
Το ΥΠΟΙΚ δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν σχεδόν όλα τα χρέη των φορολογουμένων με μια διπλή ρύθμιση, που στην πράξη δεν αφήνει σχεδόν κανέναν εκτός του πλαισίου.
Ουσιαστικά αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για όσους έχουν δημιουργήσει χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Τα χρέη θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36, 72 ή 120 δόσεις, σε μία νομοθετική παρέμβαση με έντονο προεκλογικό άρωμα.
Παράταση των μειωμένων συντελεστών
Μειωμένος για ακόμη έξι μήνες, συγκεκριμένα έως τα τέλη 2023, θα παραμείνει ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα εισιτήρια κινηματογράφου, αθλητικών αγώνων, στις σχολές χορού και στα γυμναστήρια.
Η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου, παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:
μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και
• για τα εισιτήρια κινηματογράφων,
• για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,
• για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,
• για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,
• για τις υπηρεσίες εστίασης,
• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και
• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.
Επίσης, με νομοθετική διάταξη θα δοθεί και φέτος τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν, χωρίς να επιβαρύνονται με πέναλτι. Ετσι, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Η άρση της ακινησίας θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, η οποία σχεδιάζεται να ανοίξει πριν από το Πάσχα.