Στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου θα περιληφθούν ο γραμματέας Σπυρόπουλος, οι Δουδωνής, Μάντζος και ο συνταγματολόγος Αλιβιζάτος
Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΚΙΝ.ΑΛ. αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη υπόθεση από όσο υπολόγιζε ο έμπειρος πρόεδρος της επιτροπής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης. Η ανακοίνωση των ονομάτων προκάλεσε πυκνές τοπικές δυσαρέσκειες, με αποτέλεσμα να προκληθεί κύμα θυμωμένων καταγγελιών και αποχωρήσεων. Μετά τους αναπόφευκτους κλυδωνισμούς που προηγήθηκαν απομένει η ανακοίνωση των εκλεκτών στις μονοεδρικές Ευρυτανίας, Σάμου, Ζακύνθου και Καστοριάς και στις Περιφέρειες Αρκαδίας και Λακωνίας, όπου η διαδικασία αποδείχθηκε εξαιρετικά επεισοδιακή. Ενδεικτικά, ο υποψήφιος στην Καστοριά Παντελής Περιβολάρης απέσυρε την υποψηφιότητά του και παραιτήθηκε και από το Γραφείο Τύπου του κόμματος με βαριές καταγγελίες για το κλίμα εκκαθαρίσεων που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και την αλλοπρόσαλλη στρατηγική του προέδρου στο θέμα των συνεργασιών.
Και στην Αρκαδία ο γιος του αείμνηστου Ροβέρτου Σπυρόπουλου όχι μόνο αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο, αλλά έγινε δεκτός από τη Ν.Δ. μετά βαΐων και κλάδων έπειτα από συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου… Απομένει επίσης η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να σταλεί μήνυμα συνέχειας και ανανέωσης του κεντροαριστερού χώρου. Θεωρείται βέβαιο ότι στις πρώτες θέσεις θα περιληφθούν τα στελέχη του προσωπικού του κύκλου, όπως ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής και ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις φέρεται ότι είναι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος επέβλεψε τις εσωκομματικές κάλπες.
Το θέμα της στρατηγικής βέβαια, όπως παρατηρούν ειρωνικά στην πολιτική αγορά, «διαμορφώνεται ανάλογα με τα φεγγάρια». Τη θέση για «αυτόνομη πορεία» διαδέχθηκε η «κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή». Και τη γραμμή ότι η Ν.Δ. «πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση» αντικατέστησαν τώρα το κλείσιμο του ματιού πότε στη Ν.Δ. και πότε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως έχει την τιμητική του στις κομματικές ανακοινώσεις, και εσχάτως η άποψη «δεν θα πάμε με κανέναν, αν δεν είμαστε ισχυροί».
Στο παλαιό ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με απορία τις καθημερινές περιδινήσεις. Και στελέχη με βαρύ όνομα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ταυτόχρονα με τη σκληρή κριτική στη Ν.Δ., σημειώνουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθεί, γιατί θέλοντας να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ, κατέφυγε σε αριστερό ξέπλυμα των ευθυνών της Ν.Δ. και το σημαντικότερο είναι ότι, με τον τρόπο αυτό, συνέβαλε καθοριστικά την απόκρυψη των πραγματικών αιτιών της κρίσης». Οπως υποστηρίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν διαθέτει πραγματική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ταυτίστηκε με δεξιές αντιλήψεις και πρακτικές, μόνο και μόνο για την εξουσία, ακόμη και με επιλογές που έπληξαν τους θεσμούς».