Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε για 34 χρόνια τεράστιες μάχες στον πολιτικό στίβο του τόπου
Επειτα από 34 χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, κατά τη διάρκεια των οποίων εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός και κυβέρνησε τη χώρα πέντε ολόκληρα χρόνια, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε με το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου να ολοκληρώσει και τη δική του κοινοβουλευτική πορεία.
Γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου 1956, γιος του Αλέκου Καραμανλή, αδελφού του Κωνσταντίνου Καραμανλή, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Tufts και το τμήμα Νομικής και Διπλωματίας (Fletcher School of Law and Diplomacy). Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς Σχέσεις και Ιστορία της Διπλωματίας. Η πολιτική του παρουσία άρχισε ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, όπου ήταν υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα από το 1974 έως το 1979 και από το 1984 έως το 1989.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1989 Εκλέγεται βουλευτής
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης (στις νικηφόρες εκλογές του 2004 εξελέγη στον νομό Λάρισας).
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 1997 Γίνεται πρόεδρος της Ν.Δ.
Εκανε το μεγάλο άλμα στην πολιτική του πορεία, καθώς ύστερα από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1996 από το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη από το 4ο Συνέδριο του κόμματος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν μόλις 41 ετών και γινόταν ο πιο νέος σε ηλικία αρχηγός κόμματος. Στην πρώτη ψηφοφορία, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 1997, οι τέσσερις υποψήφιοι έλαβαν: Κώστας Καραμανλής 40,73%, Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, Μιλτιάδης Εβερτ 25,34% και Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη ψηφοφορία πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 69,16%, έναντι 30,84% του Γιώργου Σουφλιά.
19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1998 Ο γάμος του με τη Νατάσα Παζαΐτη
Το 1997 ο Κώστας Καραμανλής και η Νατάσα Παζαΐτη επισημοποίησαν τη σχέση τους. Ο γάμος τους έγινε τον Ιούλιο του 1998 στην Πρώτη Σερρών. Τον Ιούνιο του 2003 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, ο Αλέξανδρος και η Αλίκη.
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 Νίκη στις ευρωεκλογές
Στις ευρωεκλογές του 1999, την Κυριακή 13 Ιουνίου, η Ν.Δ. υπό την ηγεσία του κέρδισε την πρώτη θέση με ποσοστό 36% έναντι 32,9% του ΠΑΣΟΚ του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ηταν η πρώτη εκλογική νίκη της Ν.Δ. επί του ΠΑΣΟΚ μετά το 1990.
9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 Οριακή ήττα στις εκλογές
Εναν χρόνο μετά, στις εθνικές εκλογές του 2000, έχασε οριακά τη νίκη και την πρωθυπουργία από τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. είχε πάρει 42,74% και το ΠΑΣΟΚ 43,8%. Ολα έδειχναν όμως ότι ήταν θέμα χρόνου να κερδίσει τις εκλογές.
7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% -ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ η Ν.Δ-, εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών επί συνόλου 300. Στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. Στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους η Ν.Δ. κέρδισε και τις ευρωεκλογές με 43% έναντι 34% του ΠΑΣΟΚ.
16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 Δεύτερη εκλογική νίκη
Το 2007 προκήρυξε πρόωρες εκλογές, στις 16 Σεπτεμβρίου, τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,87% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου και 102 έδρες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
2-4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 «Πόρτα» στα Σκόπια
Τον Απρίλιο του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διεύρυνση της Συμμαχίας και, συνεπώς, η αίτηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ενταχθεί σε αυτήν. Παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Επιπλέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Την ελληνική θέση στήριξαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία.
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 Κάλπες και παραίτηση
Τον Οκτώβριο του 2009 προκήρυξε νέες πρόωρες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του κατέλαβε τη 2η θέση με ποσοστό 33,47% και 91 έδρες στη νέα Βουλή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος προκηρύσσοντας έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού. Στην πρωθυπουργία τον διαδέχθηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς. Είχε κλείσει 12 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος και παραμένει έως σήμερα ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ν.Δ. Από τότε εκλέγεται βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ, όμως οι δημόσιες παρεμβάσεις του είναι ελάχιστες. Ξεχωρίζουν η δήλωσή του υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015 και η καταλυτική, όπως αποδείχτηκε, παρέμβασή του για τις υποκλοπές τον Αύγουστο του 2022, με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική Μητσοτάκη για το θέμα αυτό, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως και να μην ισχύσει το λεγόμενο «απόρρητο», που τελικά επέβαλε η κυβέρνηση.
Επεσε θύμα κατασκοπίας
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή έγινε γνωστό πως ξένες υπηρεσίες παρακολουθούσαν τόσο τον ίδιο όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα από τις 10 Αυγούστου του 2004 ως τις 8 Μαρτίου του 2005 τουλάχιστον… Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΥΠ, την ίδια περίοδο υπήρξαν αναφορές για σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.