Συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη και εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και τα «κόκκινα» δάνεια
Αμηχανία και χαμόγελα ευγένειας στην τρίωρη συνάντηση Τσίπρα και Στουρνάρα, έπειτα από αρκετά χρόνια που οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν τουλάχιστον παγωμένες. Το κλίμα στη συνάντηση των επιτελείων του Αλέξη Τσίπρα και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ήταν τυπικό, αν και ο ένας από εκείνους που συνόδευαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 2022, με πρόταση μάλιστα του ίδιου του κ. Στουρνάρα.
Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας «αγάπησαν πάλι» τον Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις ανύπαρκτες, μέχρι χθες, σχέσεις τους. Να θυμίσουμε, επίσης, πως παρά την αντιπαλότητα ΣΥΡΙΖΑ – Στουρνάρα τα προσκείμενα σε αυτό στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος… είχαν εγκρίνει την ανανέωση της θητείας του.
Επί της ουσίας πλέον, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του στον κ. Στουρνάρα για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους και για τη νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ: «Αυτό, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, δημιουργεί μία νέα γενιά “κόκκινων” δανείων και εκφράσαμε την ανησυχία μας. Βεβαίως, αυτό σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, δημιουργεί, όπως αντιλαμβάνεστε, ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, μια τεράστια κοινωνική ανησυχία. Και όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, αντιλαμβάνεστε ότι η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επίσης, στον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η μεγάλη κερδοφορία των τραπεζών: «Οταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μια διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2%, αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Οσο για το αν υπήρξε σύμπτωση απόψεων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα».