Πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία έκρινε ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος τους
Την πλήρη απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Oλγα Σμυρλή, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για την ενοχή τους.
- Από τις Μαρία Παναγιώτου και Εμμανουέλα Τσουδερού
Σε σχέση με το πρώτο μέρος του κατηγορητηρίου, δηλαδή τη μη έγκαιρη διαβίβαση στη Βουλή αναφορών που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. κατά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η εισαγγελέας έκρινε πως δεν αποδείχθηκε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για την κυρία Τουλουπάκη, αφού, μεταξύ άλλων, την αναφορά είχε παραλάβει η προκάτοχός της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και δεν την ενημέρωσε.
Η κυρία Σμυρλή έκρινε επίσης πως δεν θεμελιώνεται ούτε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και φυσικά πως δεν υπάρχει ηθική αυτουργία του κ. Παπαγγελόπουλου, εφόσον τα αδικήματα δεν έχουν διαπραχθεί.
Για τη Ράικου
Σε σχέση με την Ελένη Ράικου, η οποία έχει αποδώσει στον κ. Παπαγγελόπουλο κατηγορίες περί παρεμβάσεων στο έργο της, λέγοντας ότι της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis, η εισαγγελέας είπε πως η ίδια η μάρτυρας κατέρριψε αυτές τις κατηγορίες με την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο, αφού παραδέχτηκε ότι όσα έλεγε ήταν απόψεις της κι όχι πραγματικά περιστατικά. «Τι περισσότερα στοιχεία θέλουμε, αφού η ίδια κατέρριψε την κατηγορία λέγοντας πως δεν της ζήτησε κάτι τέτοιο, αλλά εκείνη έτσι κατάλαβε;» είπε συγκεκριμένα.
Μάλιστα, η κυρία Σμυρλή τόνισε ότι, υποστηρίζοντας η κυρία Ράικου ότι υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής στοιχείων, υποβάθμισε το εισαγγελικό λειτούργημα. Σε σχέση με την παραίτηση της κυρίας Ράικου από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, την οποία έχει αποδώσει στον φόβο που ένιωσε από δημοσιεύματα που της ασκούσαν κριτική, η κυρία Σμυρλή είπε ότι ο φόβος που περιέγραψε μπορεί να ακυρώνει όλο το εισαγγελικό έργο της.
«Η δικαιολογία του φόβου είναι χειρότερη από τον ίδιο τον φόβο» υπογράμμισε. Σε σχέση με τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος έχει αποδώσει επίσης κατηγορίες παρεμβάσεων στον κ. Παπαγγελόπουλο, η κυρία Σμυρλή έκρινε ότι η προσέλευσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έγινε με πολύ περίεργο τρόπο και ότι έκανε ανάρμοστες για εισαγγελικό λειτουργό ενέργειες, όπως το να αποδώσει σε υφιστάμενό του την παράλειψη να πρωτοκολληθούν φάκελοι.
Σε σχέση με όλες τις υποθέσεις για τις οποίες υποστήριξε ο κ. Αθανασίου ότι δέχτηκε παρεμβάσεις, η κυρία Σμυρλή έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του είναι αβάσιμοι. Για παράδειγμα, για την προτροπή που ισχυρίστηκε ότι του άσκησε ο κ. Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι μία τέτοια εισαγγελική ενέργεια είναι αδύνατη, γιατί απαιτείται η συμμετοχή πολλών αρμόδιων προσώπων. Μάλιστα χαρακτήρισε τον παραπάνω ισχυρισμό φαιδρό και άξιο απορίας.
Σε σχέση με τους αντίστοιχους ισχυρισμούς της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, η κυρία Σμυρλή είπε ότι παραβίασε την αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς στην περίπτωση της υπόθεσης του αποθανόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, παίρνοντας τη σχετική δικογραφία από εκεί και μάλιστα στο στάδιο περαίωσης της υπόθεσης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κυρία Τσατάνη προσπαθεί να συνδέσει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος της με δημοσιεύματα που δήθεν είχαν διαρρεύσει από τον κ. Παπαγγελόπουλο, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος.