Σοκ στις κάλπες: 60 έως 80 βουλευτές της Ν.Δ. μένουν εκτός Βουλής

Πανωλεθρία στον ορίζοντα για τη «γαλάζια» Κ.Ο. κατά τις πρώτες επερχόμενες εκλογές, λόγω της απλής αναλογικής αλλά και της διαφαινόμενης πτώσης των ποσοστών

Περί τους 60 έως 80 υπολογίζονται οι βουλευτές της Ν.Δ. που -ακόμη κι αν είναι πρώτο κόμμα- ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τα έδρανά τους, τουλάχιστον κατά τις πρώτες επερχόμενες εκλογές. Λόγω της απλής αναλογικής καταρχάς αλλά και της διαφαινόμενης πτώσης των ποσοστών, προβλέπεται μεγάλη συρρίκνωση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που ήδη πυροδοτεί «αιματηρές» συγκρούσεις μεταξύ των υποψηφίων καθώς και εσωτερικές συμμαχίες, τα λεγόμενα «δίδυμα», που αρκετές φορές είναι -για το κυνήγι του σταυρού- και ετερόκλητες.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Η μάχη της επιβίωσης για πολλούς από τους σημερινούς βουλευτές γίνεται δυσκολότερη μετά τις συνεχείς μετεγγραφές στελεχών, μικρότερης ή μεσαίας κλίμακας, που ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Κι εκτός από την ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξη της Ν.Δ., που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχουν σαφείς εντολές για πριμοδότηση των στελεχών αυτών, εν όψει της επόμενης ημέρας και των πιθανών εσωκομματικών αναταράξεων. Ούτως ή άλλως, πάντως, όποια ανανέωση προσώπων στις κάλπες απειλεί να στείλει στην αποστρατεία ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εν ενεργεία βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων άλλωστε βρίσκονταν από την αρχή στον μαυροπίνακα του Μαξίμου και τώρα βλέπουν να υπονομεύεται με παντοίους τρόπους η επανεκλογή τους.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει εκδηλώσει την πρόθεση και για δεύτερες εκλογές -με την ενισχυμένη αναλογική-, αλλά αυτό ελάχιστα κατευνάζει την αβεβαιότητα. Πρώτον, διότι από πολλές πλευρές είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον πρώτο γύρο. Ασκούνται ήδη και ποικίλες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, για να επιβάλει δεύτερες εκλογές θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε η Ν.Δ. πρώτο κόμμα. Οσο για τις δεύτερες εκλογές, θα γίνουν με λίστα, στην οποία δεοντολογικά θα πρέπει να τηρηθεί η σειρά. Ωστόσο είναι αβέβαιο σε ποιες πολιτικές συνθήκες και μεταβολές θα διεξαχθούν, ενώ υπάρχει και ο φόβος ότι μπορεί ο αρχηγός να κάνει, όπως έχει το δικαίωμα, αλλαγές, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις επιλαχόντων της πρώτης εκλογής. Για όλους αυτούς τους λόγους, άπαντες «καίγονται» να εξασφαλίσουν την έδρα από την πρώτη κιόλας φάση…

Με τον πήχη της πρώτης κάλπης να τοποθετείται περί το 30%, η Ν.Δ. -αφαιρουμένου του bonus που της αναλογεί- λόγω της απλής αναλογικής υπολογίζεται ότι θα λάβει σχεδόν 60 έδρες λιγότερες από τις 158 του 2019. Οι απώλειες μεγαλώνουν όσο υποχωρεί το ποσοστό, όπως και όσο μειώνεται το άθροισμα των εκτός Βουλής κομμάτων, που το 2019 ήταν 8,08%. Αν επί παραδείγματι το «γαλάζιο» ποσοστό πέσει στο 25%, θα λάβει μόλις 82 έδρες ενώ, αντίθετα, αν σταθεί στο 32%, θα φτάσει στις 104.

Ο τρόπος κατανομής των εδρών ανά την επικράτεια είναι μάλιστα τέτοιος που η μεγάλη σφαγή μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών θα γίνει στις «μεσαίες» περιφέρειες, δηλαδή κυρίως σε εκείνες που έχουν από 4 έως 7 έδρες. Στις μονοεδρικές το σύστημα λειτουργεί πλειοψηφικά, στις διεδρικές παίρνουν από μία οι δύο πρώτοι, στις τριεδρικές είναι κατά κανόνα αναλογικός, όπως σχεδόν αναλογικός καταλήγει και στις περισσότερες πολυεδρικές.

Τα ονόματα που παρατίθενται στη συνέχεια είναι με βάση τη σταυροδοσία του 2019, ανά περιφέρεια. Επομένως είναι αυτονόητο ότι αυτή η σειρά εκλογής υπόκειται στις όποιες αλλαγές και ανακατατάξεις κάνουν οι ψηφοφόροι στις ερχόμενες κάλπες.

Η Α’ Αθηνών χάνει μία έδρα και πέφτει στις 13. Το 2019 η Ν.Δ. με 42,3% έβγαλε επτά βουλευτές, εκ των οποίων έχει διαγραφεί ο Κ. Μπογδάνος. Αν τώρα υποχωρήσει κάτω από 38,4%, κινδυνεύει να μείνει με τέσσερις. Οι νυν βουλευτές είναι οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος και Φωτεινή Πιπιλή. Ηδη έχει ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, όπως και της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Αννας Ροκοφύλλου. Κατά πληροφορίες, συζητείται ως ακόμη μία έκπληξη και η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη Νάσου Αλευρά.

■ Στον Βόρειο Τομέα οι έδρες αυξάνονται κατά μία και γίνονται 16. Για να πάρει σίγουρα πάλι 7 έδρες η Ν.Δ., πρέπει να περάσει το 43,75%, όταν το 2019 πήρε 45,81%. Νυν βουλευτές είναι οι Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κεραμέως, Γ. Κουμουτσάκος, Θ. Ρουσόπουλος, Δημ. Καιρίδης και Ζ. Ράπτη.

■ Δύο έδρες κερδίζει ο Νότιος Τομέας, που πάει στις 20. Αν πάρει πάλι το ποσοστό του 2019, δηλαδή 39,49%, θα βγάλει 7 έδρες -ενδεχομένως και 8- έναντι των 9 που έχει τώρα με τους Ν. Δένδια, Κ. Κυρανάκη, Δ. Χατζηδάκη, Χ. Θεοχάρη, Α. Καραμανλή, Σ. Βούλτεψη, Μπ. Παπαδημητρίου, Γ. Καλλιάνος και Β. Σπανάκη.

■ Ο Δυτικός Τομέας κερδίζει μία έδρα και γίνονται 12. Για να διατηρήσει τις 3 έδρες που έχει σήμερα όμως θα πρέπει να κρατηθεί στα ποσοστά του 2019, που ήταν πάντως ήδη χαμηλά (29,69%) και της έδωσαν τη δεύτερη θέση με διάφορα 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είχε εκλεγεί ο Κ. Μητσοτάκης και οι Μ. Βαρβιτσώτης και Γ. Λοβέρδος. Τώρα κατεβαίνουν και οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Μ. Συρεγγέλα.

■ Στη Δυτική Αττική, που έχει τέσσερις έδρες, η Ν.Δ., αν και ήρθε δεύτερη, πήρε λόγω του μπόνους τις 3 με τους Θανάση Μπούρα, Ευάγγελο Λιάκο και Γιώργο Κώτσηρα. Με την απλή αναλογική μόνο μία θεωρείται κλειδωμένη.

■ Η Ανατολική Αττική κερδίζει δύο έδρες και πάει στις 12. Σημερινοί βουλευτές είναι οι Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου. Λόγω της αύξησης των ανδρών είναι από τις περιφέρειες που μπορεί να βγάλει ακόμη έναν βουλευτή. Σε αυτό ελπίζουν οι υφυπουργοί Στ. Πέτσας και Σ. Ζαχαράκη που κατεβαίνουν πρώτη φορά.

■ Στην Α’ Πειραιά οι έδρες μειώνονται από έξι σε πέντε. Η Ν.Δ. σήμερα έχει λόγω του μπόνους τους Κ. Κατσαφάδο, Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκο, Ν. Δούνια και Χρ. Μπουτσικάκο. Με ποσοστό ανάλογο του 2019 (43,7%) θα βγάλει μόλις δύο βουλευτές κι αν πέσει κάτω από το 40% κινδυνεύει να μείνει με έναν.

■ Στη Β’ Πειραιά, με 8 έδρες, η Ν.Δ. είχε πάρει με 30% δύο έδρες. με τους Γ. Τραγάκη και Δημ. Μαρκόπουλο. Για να τις κρατήσει πρέπει να διατηρηθεί πάνω από το 25%.

■ Στην Πελοπόννησο τριεδρικές είναι η Αρκαδία, η Αργολίδα και η Λακωνία. Στην Αρκαδία είχαν πάρει από μία έδρα Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από τη Ν.Δ. είχε εκλεγεί ο Κώστας Βλάσης, που πάντως προαλείφεται για υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ηδη ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ (γιος του υφυπουργού του Κ. Σημίτη Ροβέρτου Σπυρόπουλου) Απόστολου Σπυρόπουλου. Αντίστοιχα είχαν κατανεμηθεί οι έδρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στην Αργολίδα, όπου βουλευτής είναι ο Γ. Ανδριανός.

Στη Λακωνία, λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού της (49,91%) και των διορθώσεων που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το bonus προς το πρώτο κόμμα η Ν.Δ. είχε πάρει τις δύο από τις τρεις έδρες με τους Αθανάσιο Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό. Αυτή τη φορά, λόγω και της απλής αναλογικής, τυχερός προβλέπεται να σταθεί μόνο ένας εκ των δύο.

Στην τετραεδρική Κορινθία με 41,8% είχε πάρει τις τρεις από τις τέσσερις έδρες με τους Χρήστο Δήμα, Νίκο Ταγαρά και Μαριλένα Σούκουλη, τη θέση της οποίας πήρε στο εκλογοδικείο ο Κώστας Κόλλιας. Σε αυτές τις εκλογές σίγουρη είναι μόνο η μία έδρα και ανάλογα με τα υπόλοιπα θα κριθεί αν το πρώτο κόμμα θα πάρει και δεύτερη.

Η Μεσσηνία είναι πενταεδρική. Με ποσοστό 44,37% είχε πάρει τις τέσσερις έδρες και κατά σειρά είχαν εκλεγεί οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς. Για να διατηρήσει οπωσδήποτε τις δύο από τις έδρες αυτές θα πρέπει να κρατηθεί τουλάχιστον στο 40% στον νομό.

Πενταεδρική είναι και η Ηλεία. Με 36% εκεί είχε εκλέξει τρεις: τη Διονυσία Αυγερινοπούλου, τον Κώστα Τζαβάρα και τον Ανδρέα Νικολακόπουλο. Και εδώ μόνο η μία μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη. Μάλιστα, έχει δηλώσει ήδη ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος ο Κώστας Τζαβάρας, ενώ τις τελευταίες μέρες ακούγεται ότι έχει γίνει πρόταση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς έλκει από την Ηλεία την πατρική καταγωγή του. Υποψήφιος θα είναι και ο πρώην υπουργός του Κ. Σημίτη Βασ. Κοντογιαννόπουλος.

Η Αχαΐα κερδίζει έδρα και γίνεται δεκαεδρική. Αν και δεύτερο κόμμα με 32,4% έναντι 40,2% του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. είχε πάρει λόγω μπόνους τις 4 έδρες, 3 πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και από μία το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Από τη Ν.Δ. βουλευτές σήμερα είναι οι Αγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου. Το πιθανότερο είναι δύο τουλάχιστον εξ αυτών θα χάσουν τις βουλευτικές τους θέσεις, αν η Ν.Δ. πέσει κάτω από το 30%.

■ Η Α’ Θεσσαλονίκης κερδίζει μία έδρα και πάει στις 17. Για τη Νέα Δημοκρατία, που σήμερα έχει επτά βουλευτές, το ποσοστό 35,5% του 2019 της αρκεί για να εκλέξει οριακά 6 έδρες. Σήμερα είναι βουλευτές είναι οι Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Αννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κουβέλας.
Από τις 9 έδρες της Β’ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. με ποσοστό 43% έχει σήμερα τις 3 με τους Θεόδωρο Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη και Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Με ποσοστό από 33,3% και πάνω τις διατηρεί.

■ Η Καστοριά από διεδρική μετατρέπεται σε μονοεδρική. Νυν βουλευτής είναι ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, που θα πρέπει να επικρατήσει της Ολυμπίας Τελιγιορίδου του ΣΥΡΙΖΑ. Μονοεδρική είναι και τα Γρεβενά, όπου το 2019 εξελέγη ο Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος πρόσφατα διαγράφηκε λόγω της υπόθεσης των «κόκκινων» δανείων και έκτοτε είναι ανεξάρτητος.

Στη διεδρική Φλώρινα νυν βουλευτής είναι ο Γιάννης Αντωνιάδης και στο τριεδρικό Κιλκίς ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς. Τρεις έδρες έχει και η Δράμα, από τις οποίες τη «γαλάζια» κατέχει ο Κωνσταντίνος Μπλούχος. Τριεδρική είναι και η Χαλκιδική, με βουλευτή τον Γεώργιο Βαγιωνά.

Στις τετραεδρικές συμπεριλαμβάνονται η Πέλλα, η Ημαθία, η Πιερία και η Καβάλα. Παρά τα υψηλά ποσοστά της Ν.Δ. και στους τέσσερις νομούς το 2019, με την απλή αναλογική μόνο μία έδρα μπορεί να θεωρεί σίγουρη σε κάθε νομό. Η δεύτερη θα εξαρτηθεί από τα υπόλοιπα και των άλλων κομμάτων.

Στην Πέλλα σήμερα βουλευτές είναι οι Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Βασίλης Βασιλειάδης. Στην Ημαθία οι Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβλαρίδης. Στην Πιερία ο Ξενοφών Μπαραλιάκος, η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου και ο Σάββας Χιονίδης. Και στην Καβάλα οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης.

Η Κοζάνη χάνει μία έδρα και από πενταεδρική γίνεται τετραεδρική. Από τη Ν.Δ. έχουν εκλεγεί οι Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης. Με 39,3%, η Ν.Δ. τώρα έχει σίγουρη μόνο τη μία έδρα και θα πρέπει να παλέψει για τη δεύτερη. Μία έδρα χάνουν και οι Σέρρες που γίνονται πενταεδρικές.

Σήμερα έχει βουλευτές τους Κώστα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσο Χατζηβασιλείου και Θεόφιλο Λεονταρίδη. Τώρα, ακόμα και με ένα ποσοστό 48%, όπως το 2019, θα περιοριστεί στις δύο.

■ Από τους νόμους της Θράκης είναι τριεδρικές η Ξάνθη και η Ροδόπη, όπου εκτός απροόπτου αναμένεται η Ν.Δ. να έχει και πάλι από μία έδρα. Στην Ξάνθη σήμερα βουλευτής είναι ο Σπύρος Τσιλιγγίρης και στη Ροδόπη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο νομός Εβρου είναι τετραεδρικός και η Ν.Δ. με ποσοστό 44,9% είχε πάρει τρεις έδρες με τον Τάσο Δημοσχάκη, τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο και τον Σταύρο Κελέτση. Τώρα που δεν θα υπάρχει το bonus σίγουρη είναι μόνο η μία και θα χρειαστεί να δώσει μάχη για τη δεύτερη.

■ Η Θεσπρωτία ανήκει στις περιφέρειες που γίνονται μονοεδρικές. Θα πρέπει επομένως η Ν.Δ. να έρθει πρώτο κόμμα στον νομό για να κρατήσει την έδρα. Το 2019 είχε εκλεγεί ο Βασίλης Γιόγιακας.

Η Πρέβεζα είναι διεδρική. Σήμερα βουλευτής είναι ο Στέργιος Γιαννάκης. Τώρα η Αρτα γίνεται διεδρική και θα πάρουν από μία έδρα τα πρώτα δύο χρώματα στον νομό. Νυν βουλευτής της Ν.Δ. είναι ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος.

Τα Ιωάννινα έχουν πέντε έδρες. Με 37,4% και ελάχιστη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. είχε πάρει, λόγω του μπόνους, τις τέσσερις έδρες. Τώρα με την απλή αναλογική έχει δεδομένη μόνο τη μία. Οι σημερινοί βουλευτές της είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και οι Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς.

■ Από τους νομούς της Θεσσαλίας η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα είναι τετραεδρικές. Λόγω του εκλογικού συστήματος και στους δύο νομούς η Ν.Δ. είχε πάρει τις τρεις από τις τέσσερις έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μία. Τώρα και στους δύο νομούς δεδομένη έχει μόνο από μία έδρα.

Στην Καρδίτσα οι σημερινοί βουλευτές είναι οι Κώστας Τσιάρας, Γεώργιος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα. Στα Τρίκαλα βουλευτές είναι οι Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Λιούτας και Αικατερίνη Παπακώστα.

Στη Μαγνησία λόγω της απογραφής οι έδρες μειώνονται από 6 σε 5. Το 2019 η Ν.Δ. είχε πάρει τέσσερις και ο ΣΥΡΙΖΑ δύο, αν και η μεταξύ τους απόσταση ήταν μόλις 6,5%. Με τη μείωση των εδρών του και με απλή αναλογική η Ν.Δ. μπορεί να υπολογίζει σίγουρα μόνο σε μία έδρα. Οι σημερινοί βουλευτές της είναι οι Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Αθανάσιος Λιούπης και Κώστας Μαραβέγιας.

Στην οκταεδρική Λάρισα η Ν.Δ. με 39,3% είχε εκλέξει τρεις βουλευτές, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Χρήστο Κέλλα και τη Στέλλα Μπίζιου. Με το ίδιο ποσοστό μπορεί να βγάλει πάλι τρεις. Αν πέσει κάτω από το 37,5% στον νομό κινδυνεύει να περιοριστεί στους δύο.

■ Ευρυτανία και Φωκίδα είναι μονοεδρικές τις οποίες το 2019 κέρδισε η Ν.Δ. με τους Κωνσταντίνο Κοντογεώργο και Ιωάννη Μπουγα αντίστοιχα. Η Βοιωτία είναι τριεδρική, με τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν από μία έδρα. Στη σημερινή Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. είναι ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Η Εύβοια βγάζει έξι βουλευτές, εκ των οποίων η Ν.Δ. με 36,6% είχε πάρει τους τρεις: Σίμο Κεδίκογλου, Αθανάσιο Ζεμπίλη και Σπύρο Πνευματικό. Για να κρατήσει σίγουρα τους δύο, η Ν.Δ. θα πρέπει να ξεπεράσει σε αυτές τις εκλογές το 33,33%.

Η Φθιώτιδα είναι επίσης ένας νομός όπου προβλέπεται μεγάλη «σφαγή». Η Ν.Δ. με 43,79% πήρε τέσσερις από τις πέντε έδρες, λόγω του μπόνους. Τώρα, λόγω της απογραφής, γίνεται τετραεδρική. Επομένως μόνο μία «γαλάζια» έδρα προβλέπεται σίγουρη. Το αν κρατήσει δύο θα εξαρτηθεί από τα υπόλοιπα. Σήμερα βουλευτές της είναι οι Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Κοτρωνιάς και μετά την πρόσφατη παραίτηση του Θέμη Χειμάρα η Ελένη Μακρή – Θεοδώρου.

Στην Αιτωλοακαρνανία εκλέγονται συνολικά επτά βουλευτές, εκ των οποίων η Ν.Δ. με 40,9 5% έχει σήμερα τους τρεις: Κώστα Καραγκούνη, Μάριο Σαλμά και Σπήλιο Λίβανο. Με την απλή αναλογική όμως οι τρεις μειώνονται σε δύο.

■ Τετραεδρικές είναι οι Κυκλάδες, όπου η Ν.Δ. από τρεις βουλευτές θα μείνει με έναν και αναλόγως με τα υπόλοιπα μπορεί να διεκδικήσει και δεύτερη έδρα. Σήμερα βουλευτές είναι οι Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στα πενταεδρικά Δωδεκάνησα. Από τους τέσσερις βουλευτές που με 41,28% πήρε η Ν.Δ. για να κρατήσει τους δύο σίγουρα θα πρέπει να μείνει πάνω από το 40%. Σημερινοί βουλευτές οι Μάνος Κονσόλας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς.

Η Χίος είναι διεδρική με τον Νότη Μηταράκη από τη Ν.Δ. και η Σάμος μονοεδρική με τον Χριστόδουλο Στεφανάδη. Στην τριεδρική Λέσβο την έδρα για τη Ν.Δ. είχε κερδίσει ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Μία έδρα προβλέπεται και αυτή τη φορά.

{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα