Με βελτιώσεις Βορίδη πέρασε η θολή ρύθμιση

«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» από ΠΑΣΟΚ, «όχι» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Δεν επετεύχθη τελικώς η πολυπόθητη σύγκλιση για την τροπολογία της κυβέρνησης που βάζει μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, η οποία ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η κυβέρνηση με τον Μάκη Βορίδη αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ να έκαναν βήματα πίσω, μικρότερα ή μεγαλύτερα, ωστόσο δεν κατάφεραν να «συναντηθούν», με την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει «παρών», στάση η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως «ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις» και πως συνεχίζει να «κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση». Μάλιστα δήλωσε πως «η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στην κατεύθυνση των παρατηρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, υποστηρίζοντας πως καλύπτονται πλέον όλες οι ανησυχίες, ότι ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις και πως δεν δικαιολογείται η καταψήφιση.

Βήματα πίσω από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έκανε πράγματι βήματα πίσω, καταθέτοντας τροπολογία στη βάση της πρότασης των συνταγματολόγων Κοντιάδη – Αλιβιζάτου, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει χαρακτηριστικά από το βήμα: «Κάντε ένα βήμα πίσω, να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που δεν θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών για ανιστόρητους συμψηφισμούς».

Αυτό που υποστηρίζει η Κουμουνδούρου είναι πως με το άρθρο 29, το οποίο η κυβέρνηση δεν απέσυρε παρά την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτρέπεται στον Αρειο Πάγο να εκφέρει κρίσεις για το ποια κόμματα εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος και ότι αυτό ανοίγει «κερκόπορτα» για την επέκταση της ρύθμισης σε άλλα κόμματα.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, υπερψηφίζει τη ρύθμιση. «Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τη συνταγματική αρτιότητά της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 τάχθηκαν «κατά», ως αναμενόταν. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καταψήφισε τελικώς την κυβερνητική πρόταση, ανακοινώνοντας την ψήφο της την τελευταία στιγμή, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα