Από τις εριστικές κραυγές περί ελεεινής υποκρισίας μέχρι τις απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες χειρονομίες, η σημερινή πολιτική ζούγκλα βρίθει τσαρλατανισμών
Από χθες το πρωί τα social media «χωρίστηκαν» σε δυο «φυλές». Ανάλογα με το κομματικό στρατόπεδο, κάθε «φράξια» από σχολιαστές και τρολ διάλεγε θύτη και θύμα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ή με την Καραμανλή ή με τον Βαρεμένο! Η άποψη ότι ήταν γελοία η συμπεριφορά και των δύο προφανώς διέφυγε από τον κομματικό «χουλιγκανισμό» του διαδικτύου.
Πολιτικός μπορεί να γίνει καθένας. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που να βγάζει πολιτικούς ούτε απαιτούνται πιστοποιήσεις για να ασκήσει κάποιος το συγκεκριμένο «επάγγελμα». Αναπόφευκτα, ο πολιτικός τσαρλατανισμός των χειρονομιών, των κραυγών και της εριστικότητας περισσεύει στον «κλάδο».
Η Καραμανλή, αφού πρώτα «ξεπέταξε» με δυο λέξεις τη λύπη της για τους δυο πιλότους, μπήκε στο «ψαχνό» του σόου, σε μια προκλητική επίδειξη πολιτικής θανατοκαπηλείας, μήπως και τσιμπήσει καμία «αγανακτισμένη» ψήφο από το λάθος του Τσίπρα να πάει θέατρο τη μέρα που «χάθηκαν» οι πιλότοι.
Κραδαίνοντας στα μούτρα όχι μόνο του Βαρεμένου αλλά και των τηλεθεατών μια φωτοτυπία του πρώην πρωθυπουργού να πηγαίνει σε παράσταση, η βουλευτής άρχισε να κραυγάζει εριστικά για την «ελεεινή υποκρισία του Τσίπρα, που είχε τη διάθεση να πάει στο θέατρο με χαμόγελο colgate». Και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα ανάλογο με την πολιτική της… σοφία: «Γι’ αυτό η Ν.Δ. θα βγει αυτοδύναμη».
Ο δε Βαρεμένος προτίμησε τις χειρονομίες και τις κραυγές από το να αρθρώσει δυο συγκροτημένες κουβέντες σ’ αυτά που έλεγε η Καραμανλή. Κούναγε τα χέρια του μήπως και μπορέσει να επιβληθεί στη συζήτηση φωνάζοντας «αθλιότητες, αθλιότητες». Μέχρι που έκανε την επιθετική όσο κι απαράδεκτη κίνηση να βουτήξει από τα χέρια μιας γυναίκας βουλευτού το χαρτί, να το τσαλακώσει και να το πετάξει. Η… ατόφια ψευτομαγκιά σε όλο της το μεγαλείο.
Το αμίμητο είναι ότι ο Βαρεμένος, όταν πλέον κατάλαβε ότι «ξέφυγε» κι εκτέθηκε σε πανελλήνια μετάδοση, είπε «ανακαλώ τη χειρονομία, την παίρνω πίσω». Αλήθεια, πώς ανακαλείται μια… χειρονομία; Ταξιδεύοντας στον χρόνο; Αν την κάνεις, το κακό έχει γίνει.
Από την πλευρά της η Καραμανλή, που θεωρούσε ότι ζούσε έναν επικοινωνιακό θρίαμβο, μετά την πρωινή… τηλε-παράσταση που έδωσε, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, σαν να μην έφταναν όσα είδαμε στο πάνελ. Το απόγευμα διέψευσε κάποιες αναρτήσεις στα social media, που της καταλόγιζαν ότι την ίδια μέρα που πήγαινε ο Τσίπρας στο θέατρο εκείνη φωτογραφιζόταν σε εκδηλώσεις με πίτες. «Στις 29 Γενάρη ήταν η πίτα που πήγα, όχι στις 30» διευκρίνισε η Καραμανλή, παρουσιάζοντας το προσκλητήριο για την εκδήλωση.
Για τον κοσμογυρισμένο Βαρεμένο, που έχει πάει σε πάνω από 100 χώρες ως δημοσιογράφος και βουλευτής, καλή η προοδευτικότητα στα λόγια, αλλά ακόμα καλύτερη στην πράξη αν, όταν μας εκνευρίζουν, δεν χρησιμοποιούμε το χεράκι μας. Ούτε για να το κουνάμε πέρα δώθε ούτε για να αρπάζουμε από τον συνομιλητή μας ό,τι μας ενοχλεί και να το πετάμε επιδεικτικά.
Η χθεσινή μέρα δεν ήταν κακή μόνο για την πολιτική, με την ασέβεια που έδειξαν και οι δυο βουλευτές σε μια μέρα πένθους και βουβού πόνου για όλη τη χώρα, μάλιστα το ίδιο πρωί που γινόταν η σπαρακτική κηδεία του Μάριου-Μιχαήλ. Ηταν και για τη δημοσιογραφία, αφού οι δυο συγκεκριμένοι πολιτικοί μπήκαν στη Βουλή μόνο και μόνο επειδή έγιναν αναγνωρίσιμοι μέσα από τις τηλεοπτικές καριέρες τους.
Με όρους ποδοσφαίρου
Ο Βαρεμένος κατάφερε ακόμα μια φορά με τις νευρικές αντιδράσεις του να αναδειχθεί σε αρνητικό πρωταγωνιστή. Στην έλλειψη σεβασμού και μέτρου της Καραμανλή απάντησε άξεστα με το χέρι και όχι με το στόμα. Το 2014 έλεγε σε εκπομπή γεμάτη εντάσεις με βουλευτή της Ν.Δ.: «Εγώ μιλάω με πολιτικούς όρους και εσείς με ποδοσφαιρικούς, κάνω προσπάθεια να κρατήσω το επίπεδο στην πολιτική αντιπαράθεση». Τελικά, οι ποδοσφαιρικοί με τους πολιτικούς όρους δεν διαφέρουν πολύ… Ούτε το επίπεδο.
Η Καραμανλή κατηγόρησε τον Τσίπρα για «τη διάθεση να πάει σε παράσταση», την ίδια ώρα που σκαρφιζόταν ένα χαμηλής ευρηματικότητας ψηφοθηρικό σόου. Ο Τσίπρας επικρίνεται για το θέατρο, το ίδιο, όμως, και η Καραμανλή για την ιδέα της να «πιαστεί» από δύο θανάτους για τους οποίους κανονικά δεν υπάρχουν λόγια, ώστε να παιχτεί μετά την εκπομπή το βιντεάκι της στα social. Και τα δύο λάθος, αλλά για την Καραμανλή είναι λάθος μόνο όταν το κάνουν οι άλλοι. Στον χορό μπήκαν με ανακοινώσεις και τα κόμματα, οι δυο βουλευτές έκαναν μετά επιπλέον δηλώσεις για το περιστατικό και κάπως έτσι κηρύχθηκε η περίοδος ζούγκλας της προεκλογικής σεζόν.
Ηδη τις δύο τελευταίες εβδομάδες στα τηλεοπτικά πάνελ προκαλούνται όλο και πιο συχνά μικρά θερμά επεισόδια με βουλευτές. Χθες η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Στην πορεία μέχρι την κάλπη, και ειδικά μετά την πολυαναμενόμενη επίσημη προκήρυξη των εκλογών, το πιθανότερο είναι να δούμε ακόμα θλιβερότερες εκπτώσεις σοβαρότητας και άφθονα καραγκιοζιλίκια on camera για μια ψήφο παραπάνω.
Οποιος θεατής παρακολουθούσε χθες το τηλε-συμβάν, ανεξάρτητα ποιο κόμμα μπορεί να υποστηρίζει, ένιωσε σαν να τον έλουσαν με έναν κουβά μπουγαδόνερα πολιτικής ανοησίας και χυδαιότητας. Δεν θα είναι ο μοναδικός, όμως, μέχρι τις εκλογές.
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Βιογραφικό
Η Αννα Καραμανλή γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε αθλήτρια στίβου του Αρη και είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ στο ΑΠΘ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3 από το 1991 και στην ΕΡΤ από το 1994-2012. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. το 2012.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Βαρεμένος γεννήθηκε το 1953 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και επί 30 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012.