Νέα ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με αφορμή το νομικό πλαίσιο για απαγόρευση του κόμματος «Ελληνες»
Εγκλωβισμένες στη μικροπολιτική όσο και καθυστερημένη διαχείριση του θέματος εμφανίζονται οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αναφορικά με την κάθοδο στις επικείμενες εκλογές του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη».
Αυτό που στην πραγματικότητα αναζητείται είναι μια ικανοποιητική μέση λύση, με την οποία αφενός θα μπαίνει απαγορευτικό στη συμμετοχή στις κάλπες της καταδικασμένης ως εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και, αφετέρου, δεν θα επιτρέπονται διασταλτικές και αυθαίρετες ερμηνείες, με βάση τις οποίες είναι πιθανόν κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» να χαρακτηρίζονται εχθροί του Συντάγματος.
Την καχυποψία, ειδικά του αριστερού φάσματος, επιτείνει η προωθούμενη διάταξη του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει «γενικώς και αορίστως» ότι προϋπόθεση για την ελεύθερη συμμετοχή κάποιου κόμματος στις εκλογές αποτελεί η παραδοχή ότι «η οργάνωση και η δράση του θα πρέπει να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη διατύπωση δύναται να δοθεί από τον Αρειο Πάγο διασταλτική ερμηνεία, και μάλιστα σε ασφυκτικά περιθώρια δύο ημερών, κινητοποιεί τις αρνητικές διαθέσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Σε αντιδιαστολή και η Αριστερά, όπως παρατηρούν ακόμα και συνταγματολόγοι, δεν έχει καταλήξει σε ρητές διατυπώσεις με τις οποίες δεν θα ποινικοποιείται η ιδεολογία, κάτι που θα συνιστούσε σοβαρή θεσμική εκτροπή.
Το γεγονός πυροδοτεί νέα ένταση στις σχέσεις κομμάτων – κυβέρνησης. Ξεκαθαρίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη δήλωση: «Εγκληματικές οργανώσεις και καταδικασμένοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μην περιπαίζουν τη δημοκρατία φασίστες, που λένε δεν είναι δικό μου κόμμα αλλά του ξαδέλφου μου κ.λπ. Ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι κρίμα, για να δικαιολογήσουν την πάγια γραμμή “όχι” σε όλα και “ναι” σε τίποτα, σενάρια επιστημονικής φαντασίας πίσω από αυτό το νομοσχέδιο».
«Στο ύψος τους»
Στο ίδιο μήκος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα στο μπλόκο Κασιδιάρη» και εξέφρασε την προσδοκία ότι «τα κόμματα θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αντιμετωπίσουν με την ευθύνη που τους αναλογεί τη νομοθετική πρωτοβουλία».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης ευχήθηκε «να πρυτανεύσει η λογική και να αντιμετωπιστεί η νομική εκκρεμότητα, ώστε καταδικασμένοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση -και μάλιστα ναζιστικού χαρακτήρα, που αμφισβητεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα- να μην είναι άμεσα ή έμμεσα υποψήφιοι στις εκλογές».
Σε υψηλούς τόνους η εκπρόσωπός Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου παρατήρησε ότι το πολιτικό σύστημα «άρχισε να συζητά τα θέματα αυτά πολύ αργά, κι ενώ ο Κασιδιάρης μέσα από το κελί οργάνωνε το κόμμα».
Οπως σχολίασε, «η πρόταση της κυβέρνησης, που έχει διαρρεύσει, έχει σημεία ασαφή. Η τροπολογία που θα ρυθμίζει το ζήτημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ στοχευμένη, να μην έχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο διαφορετικών, περίεργων ερμηνειών στο μέλλον».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους θεσμούς. Οσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη δημοκρατία μας είναι εκτός τόπου και χρόνου» και καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της επιστημονικής υπηρεσίας.