Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει νέα μεθόδευση. Αποστάσεις (και) από Ολγα Κεφαλογιάννη – Κώστα Τζαβάρα
Πανδαιμόνιο αντιδράσεων από τον νομικό κόσμο, την αντιπολίτευση, αλλά και «γαλάζια» στελέχη για τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία υποστηρίζεται πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.
Σε ηχηρή παρέμβαση για το θέμα προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τον Ισίδωρο Ντογιάκο να επανεξετάσει τη γνωμοδότηση για την ΑΔΑΕ, την οποία και αποδομεί πλήρως. Οπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η μήτρα του προβλήματος εντοπίζεται στην αντίληψη που απηχεί η γνωμοδότηση ως προς τη θεσμική υπόσταση των προβλεπόμενων στο Σύνταγμα πέντε Ανεξάρτητων Αρχών, και ιδίως της ΑΔΑΕ». Με αφορμή μάλιστα την παρέμβαση Βενιζέλου, αλλά και σειρά άλλων συνταγματολόγων, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αιχμηρή ανάρτηση, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Σωτηρέλη, Καϊδατζή, Κοντιάδη».
Σύσσωμη πάντως η αντιπολίτευση καταγγέλλει νέα μεθόδευση προκειμένου να συσκοτιστεί η υπόθεση των υποκλοπών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εξαπολύει σφοδρά πυρά προσωπικά στον πρωθυπουργό και την κόντρα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ να αναζωπυρώνεται. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας πως κυβέρνηση και πρωθυπουργός εμποδίζουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα για τις υποκλοπές, γιατί θέλουν να πάνε σε εκλογές «έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης».
Ο Οικονόμου
Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λέγοντάς του πως θα έπρεπε «προτού επικαλεστεί τους θεσμούς και βασικές αρχές της δημοκρατίας μας, ως πολιτικός αρχηγός, να γνωρίζει επακριβώς και σε βάθος το Σύνταγμα, πράγμα που δεν φαίνεται από το περιεχόμενο και το πνεύμα της δήλωσής του». Στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντέδρασε και η Βασιλική Θάνου, η οποία με λιτή δήλωσή της ξεκαθαρίζει πως «η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι ανεξάρτητη με συνταγματική κατοχύρωση και οι αρμοδιότητές της ορίζονται με τον ν. 3115/2003.
Υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο (μόνο). Αυτό σημαίνει Ανεξάρτητη Αρχή. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο της, άμεσα ή έμμεσα, προσβάλλει την ανεξαρτησία της» σημειώνει χαρακτηριστικά η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς κράτησαν εκ νέου οι «γαλάζιοι» βουλευτές Κώστας Τζαβάρας και Ολγα Κεφαλογιάννη. Ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε πως «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα, που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των Ανεξαρτήτων Αρχών». Την ίδια ώρα, η Ολγα Κεφαλογιάννη άφησε αιχμές, καθώς ερωτηθείσα για το εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές απάντησε πως «πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».