Αυστηρό μήνυμα προς τη βουλιμική Αγκυρα έστειλε μετά την ενθρόνισή του ο Γεώργιος
Εντονα μηνύματα και αυστηρό ύφος προς την Τουρκία είχε ο λόγος του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου κατά την ενθρόνισή του χθες το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
Την ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο μακαριότατος στον λόγο του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια και θέλησε να κάνει σαφές ότι θα συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προς όποιους έχουν ανάγκη.
Σημείωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει να καταθέτει τη θέση της Εκκλησίας στα καίρια θέματα της έρευνας και της προόδου. Επίσης, εξέφρασε την ευαισθησία του στα θέματα της Παιδείας, θεωρώντας πως είναι ουσιωδέστατο στοιχείο της ζωής και της επιβίωσης ενός λαού. Σε άλλο σημείο ο ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος δεν δίστασε να τονίσει ότι η Κύπρος σήμερα διατρέχει τον έσχατο των κινδύνων, τον κίνδυνο του εκτουρκισμού και κάλεσε όλους και ιδιαίτερα την Εκκλησία σε εγρήγορση.
«Προσωπικά τρέμω σε μια πιθανή μελλοντική κριτική που θα αποτιμούσε τη γενιά μας ως κατώτερη των περιστάσεων και ως μοιραία για την Κύπρο. Γι’ αυτό και μ’ όλες μας τις δυνάμεις θα πρέπει να αγωνιστούμε για ματαίωση των τουρκικών στόχων γύρω από την Κύπρο» σημείωσε ο κ. Γεώργιος και συμπλήρωσε: «Σήμερα που κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε από την τουρκική βουλιμία, η οποία δεν αποκρύβει τις επιδιώξεις της για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες απλός θεατής. Αν για να κρατήσει τον τόπο ελληνικό, μέσα στους αιώνες της μαύρης σκλαβιάς, η Εκκλησία δεν λογάριασε θυσίες και αίματα, είναι δυνατόν να κωφεύσει σήμερα στον θρήνο των προγόνων μας και στην αγωνιώδη εκζήτηση βοήθειας των παιδιών της;
Μπορεί να διαγράψει ή να παραβλέψει την κατοχή, την προσφυγιά, τους αγνοουμένους, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας; Η Εκκλησία, φορέας και προασπιστής των αξιών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να συναινέσει με κανέναν τρόπο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στην αποδοχή λύσης που να μην προνοεί, για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και όλος ο ελεύθερος κόσμος».
Ωστόσο, φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν τους χωρίζει τίποτα με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους. «Ζήσαμε και πριν μαζί ειρηνικά και μαζί θα ξαναζήσουμε στην κοινή μας πατρίδα. Ούτε και μας ενοχλεί η φωνή του μουεζίνη. Μας ενοχλεί, όμως, αφάνταστα η παράνομη κατοχή και μας προκαλεί η βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, την κατοχική δύναμη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.