Την ώρα που τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις σε όλη την επικράτεια, οι ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών
Το ερώτημα «τι κρύβουν οι Κινέζοι;» τίθεται ξανά, καθώς ο εφιάλτης του νέου κορονοϊού φαίνεται να έχει βρει -εκ νέου- πρόσφορο έδαφος για ένα νέο κύμα εξάπλωσης στη χώρα όπου γεννήθηκε! Μια έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα, τη στιγμή που η χώρα αίρει τα μέτρα της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης υγειονομικής πολιτικής «μηδενικού Covid», θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού, προειδοποιούν ειδικοί στον τομέα της υγείας.
Η Κίνα ανακοίνωσε τον τερματισμό στις 8 Ιανουαρίου της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στη χώρα, μέτρο που ήταν και το τελευταίο απομεινάρι της πολιτικής των αυστηρών περιοριστικών νόμων που κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό κλειστή στον κόσμο από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Αυτό όμως συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση της χώρας σταμάτησε (γιατί, άραγε;) να δημοσιεύει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε μία μέρα και ενώ οι αξιωματούχοι αρκετών πόλεων εκτιμούν πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν πρόσφατα.
Συγχρόνως, είναι πασίδηλο πως τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις σε όλη την κινεζική επικράτεια. Καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα στην Κίνα, η οποία έχει σχεδόν το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού, αρκετές χώρες και ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Ειδικά από τη στιγμή που ο κινεζικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ελλιπώς εμβολιασμένος. Κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί, εκτιμά ως εκ τούτου ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
«Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών» δήλωσε στο AFP.
Ταυτόχρονα ο Μπρουνό Λινά, καθηγητής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Λιόν, δήλωσε στην εφημερίδα «La Croix» ότι «δεδομένης της έντονης κυκλοφορίας του ιού και επομένως του αυξημένου κινδύνου μεταλλάξεων, ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής του ιού θα μπορούσε να προκύψει από την Κίνα».
Κι αν η απειλή μπορεί να μας χτυπήσει ξανά την «πόρτα», ποια μέτρα λαμβάνονται; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να «συζητηθούν (…) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών-μελών της Ε.Ε. μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες, χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό, ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Η Βρετανία, εντούτοις, δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ Covid για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ούτε η Γαλλία στη φάση αυτή διαβλέπει λόγο επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ασιατική χώρα.