Έντονος εκνευρισμός στο κόμμα Βαρουφάκη μετά τις μετεγγραφές των πρώην βουλευτίνων του
Οι μετεγγραφές των πρώην βουλευτίνων του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου και Φωτεινής Μπακαδήμα, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα θριαμβευτικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Την ίδια στιγμή, τραυμάτισαν θανάσιμα τις σχέσεις των δύο χώρων. Πρόκειται, όπως σημειώνουν πολλά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, για «εντελώς παλαιοκομματική κίνηση», η οποία αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός δεν θέλει προοδευτική διακυβέρνηση που θα προωθήσει ρήξεις, και, αφετέρου, τινάζει στον αέρα την προοπτική όχι μόνο μετεκλογικής συνεργασίας, αλλά ακόμα και την πιθανότητα να δώσει το ΜέΡΑ25 ψήφο ανοχής σε περίπτωση που δεν βγαίνουν στη Βουλή τα κουκιά.
Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι θεωρούν την κίνηση Τσίπρα αντιπερισπασμό στην ένταξη στο ΜέΡΑ25 του δημοφιλούς τραγουδοποιού Δημήτρη Ζερβουδάκη, ο οποίος θα πολιτευτεί στη Β’ Θεσσαλονίκης. Για τις δύο τέως βουλευτίνες του κόμματος η δυσφορία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια της αξιοπρέπειας, ξεχειλίζει.
Η Φωτεινή Μπακαδήμα, όπως σχολιάζουν, πληρωνόταν για περίπου τέσσερα χρόνια από την τσέπη του Γ. Βαρουφάκη, αφότου την απέσπασε από το υπουργείο Οικονομικών όπου είχαν στενά συνεργαστεί. Ο ρόλος της, μάλιστα, περιγράφεται και στην τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, η οποία γυρίστηκε με βάση το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη με τίτλο «Ενήλικοι στο δωμάτιο», και αναφέρεται στις ταραγμένες μέρες της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους τους πρώτους μήνες του 2015. Αναγνωρίζουν, βέβαια, ότι ο ρόλος της ήταν καθοριστικός στην εύρυθμη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά προσθέτουν ότι τον τελευταίο χρόνο τα είχε φορτώσει στον κόκορα. Και, βέβαια, δεν ξεχνούν ότι ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος εκλέχθηκε στη Β’ Πειραιά, επέλεξε να αφήσει την έδρα στη Φ. Μπακαδήμα και να κρατήσει την Α’ Θεσσαλονίκη.
Στην Αγγελική Αδαμοπούλου καταλογίζουν ότι είχε έλθει σε σύγκρουση σχεδόν με όλες τις οργανώσεις της Α’ Αθηνών όπου εκλέχθηκε χάρη στο κόμμα το οποίο, όπως και στη Β’ Πειραιώς, είχε τον μεγαλύτερο αδιάθετο αριθμό ψήφων. Η ίδια εμφανίστηκε να θέτει αόριστα κάποια ζητήματα διακρίσεων φύλλου για την αποχώρησή της, αλλά, όπως λένε οι παλιοί της σύντροφοι, αν ίσχυε έστω στο ελάχιστο η καταγγελία της, ο Γ. Βαρουφάκης «σε ένα κόμμα που υπερασπίζεται σκληρά τα δικαιώματα, δεν θα είχε πού να σταθεί»… Εξάλλου, μολονότι της αναγνωρίζεται επάρκεια και συγκρότηση, επικρίνεται ότι δεν συνυπέγραψε βασικές επιλογές του Κινήματος ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης τον οποίο ήταν επιφορτισμένη να παρακολουθεί.
Η πρόθυμη υποδοχή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει το χάσμα μεταξύ Βαρουφάκη – Τσίπρα. Στελέχη του ΜέΡΑ 25 σημειώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην αξία της απλής αναλογικής». Το 2015, όπως παρατηρούν, διέλυσε έναν από τους βασικούς θεσμικούς πυλώνες της Αριστεράς διαχρονικά, που είναι τα δημοψηφίσματα. Αυτή τη φορά, προσθέτουν, υπονομεύει το διαρκές αίτημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, αφού δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν πιστεύει σε αυτήν. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, όπως έχουν καταλήξει πολλά στελέχη στο Κίνημα Βαρουφάκη, είναι οι δεύτερες εκλογές, ώστε μέσα σε κλίμα πόλωσης και με ενισχυμένο σύστημα να ληστέψει τις ψήφους της Αριστεράς, όπως έκανε το παλιό ΠΑΣΟΚ. Εμείς, λένε, ενθαρρύνουμε τις πολιτικές διεργασίες που ξεκινούν από τη βάση, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αποδεικνύει και η επιλογή Τσαπανίδου, επιλέγει το «λάιφ στάιλ» και αντιπαραθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.