Στο κελί πέρασε τη νύχτα η ευρωβουλευτής – Σφραγίστηκε από την αστυνομία του Βελγίου το γραφείο της – Η έφοδος στο σπίτι της και οι μαύρες σακούλες με τα πετροδόλαρα
Καταιγιστικές εξελίξεις που προκαλούν «σεισμό» στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην Αθήνα έχει προκαλέσει το λεγόμενο Κατάρ-gate. Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία -σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ- είναι ανάμεσα στους τέσσερις που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή, στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά δωροδοκία από το Κατάρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βελγικών Αρχών, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας.
Οι τέσσερις συλληφθέντες, εκτός της Εύας Καϊλή, είναι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», καθώς και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως συνελήφθη και ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) Λούκα Βινσεντίνι αλλά αργότερα, σύμφωνα και με τη «Le Soir», αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Του δημοσιεύματος της «L’Echo» για τη σύλληψη και την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελγίου σχετικά με συλλήψεις για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Αλλά στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφερόταν πως ανάμεσα στους συλληφθέντες και κρατουμένους είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωβουλής» αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βελγικά ΜΜΕ, οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και βρήκαν τσάντες με χρήματα, ενώ με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα και έτοιμος να αποχωρήσει εντοπίστηκε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, όπως αναφέρει δημοσίευμα. «Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κυρίας Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές» σημείωνε η ιστοσελίδα le soir. Ωστόσο, ο πατέρας της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρος, αφέθηκε ελεύθερος.
Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν στο Euronews ότι το γραφείο της Εύας Καϊλή σφραγίστηκε από την αστυνομία του Βελγίου, μαζί με αυτά των δύο Βέλγων σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, της Μαρία Αρίνα και του Μαρκ Ταραμπέλα.
Η Εύα Καϊλή επρόκειτο και χθες να διανυκτερεύσει σε κελί στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί ενώπιον του δικαστή, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών, ειδάλλως θα αφεθεί ελεύθερη. Ο δικαστής, στη συνέχεια, θα κρίνει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη, όπως προβλέπει το βελγικό Σύνταγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική «L’Echo», η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία.
Η εφημερίδα «La Repubblica» υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρεται ότι είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς κατά την περίοδο 2016-2018». Το κουβάρι πάντως συνεχίζει να ξετυλίγεται, καθώς, σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, «θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ προέβη σε μια σειρά αναρτήσεων για την υπόθεση. Σε αυτές υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι πριν από λίγες ημέρες η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ της απελευθέρωσης της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία δεν συμμετέχει, καθώς και ότι βρέθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ, στις 20 Νοεμβρίου.
Με τις έρευνες σε εξέλιξη, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε το Σάββατο την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εκτενέστατες ήταν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για αυτό που χαρακτηρίζεται το «πιο σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο» σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια.