Σε ένα ρεσιτάλ μισόλογων και υπεκφυγών, αντί να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εμφανίστηκε ως κατήγορος, επιτιθέμενος στους πάντες
Το ‘βαλε στα πόδια από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας για πολλοστή φορά να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, υπουργών της κυβέρνησής του, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε ένα ρεσιτάλ μισόλογων και υπεκφυγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του, αλλά εμφανίστηκε ως κατήγορος, επιτιθέμενος στους πάντες, αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα πρωτόγνωρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, διεξήχθη σε κλίμα ακραίας έντασης και πόλωσης.
Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, και ιδίως η λίστα νούμερο 3 της εφημερίδας «Documento», στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, προκάλεσαν πολιτική ανάφλεξη, με τον Αλέξη Τσίπρα να ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο κ. Φλώρος, καλώντας τον μάλιστα να απαντήσει «εδώ και τώρα» στο ερώτημά του, κατεβαίνοντας από το βήμα και λέγοντας πως θα ολοκληρώσει μετά την ομιλία του.
Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποκάλεσε ψεύτη, λέγοντας πως «δεν υπήρξε ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας, πλην επίσημων καναλιών ΕΥΠ, για θέμα εθνικής ασφάλειας».
Μάλιστα, υποστήριξε πως τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, πως «ό,τι είχατε να πείτε το είπατε» και αποχώρησε από την αίθουσα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σηκώθηκε σύσσωμος όρθιος φωνάζοντάς του ότι απαξίωσε τη Βουλή με την επιδεικτική αποχώρησή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας ξανά τον λόγο, κατήγγειλε πως ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απαντήσεις, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι αποχώρησε από την αίθουσα δίχως να δώσει απάντηση για την παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων «θα τον ακολουθεί για πάντα». Πάντως, σε ό,τι αφορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ήδη από την πρωτολογία του να πλέξει το εγκώμιό του, αναφέροντας πως είναι «εξαιρετικός», πως «τιμά το εθνόσημο», υποστηρίζοντας μάλιστα πως κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πάρα πολύ με όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Ο ίδιος βεβαίως δεν είπε λέξη για το κατάπτυστο δημοσίευμα του in.gr, του ομίλου Μαρινάκη, κατά του κ. Φλώρου. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως δεν παρακολουθούσε τους υπουργούς του, ανάμεσά τους ο Κωστής Χατζηδάκης. Αναφερόμενος μάλιστα στις λίστες των θυμάτων των παρακολουθουμένων, έκανε λόγο για «εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας και τοξικών φημών», σχετίζοντας τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Documento» με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis». Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει και για τους «κεραυνούς» των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αν και προκλήθηκε πολλάκις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ώστε να διαπιστώσει πόσο συμπαγής είναι η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε σκληρούς χαρακτηρισμούς, καταλογίζοντάς του «δειλία», «θράσος» και «αξιοθρήνητη» εμφάνιση. Τον κάλεσε μάλιστα να δεσμευτεί ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπίας πως θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος. Του ζήτησε δε εκ νέου να άρει το περιβόητο απόρρητο, επικαλούμενος και τις σχετικές αναφορές των πρώην πρωθυπουργών. Σημειωτέον πως η συζήτηση διεξήχθη σε απολύτως προεκλογικό φόντο, καθώς το κλίμα υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκειά της άκρως πολωμένο.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ρίξει νερό στον μύλο των σχετικών συζητήσεων στα λογής λογής δημοσιογραφικά πηγαδάκια, κάνοντας αναφορά στις εκλογές, οι οποίες, όπως είπε, «θα γίνουν στην ώρα τους», καλώντας τον πολιτικό του αντίπαλο «να μη σέρνει τη δημοκρατία άλλο στον βούρκο».
Δεν έμεινε απαρατήρητη -σίγουρα όχι από την Κουμουνδούρου- και η επίθεση του πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως ανέφερε εν μέσω οξύτατων αντιδράσεων από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία η ίδια, και μέχρι τότε θα συνιστούσα σε όλους προσοχή και όχι στοχοποίηση της Αστυνομίας, και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε τον Δεκέμβριο του 2008. Η κυρία Παπαρήγα σάς τα έλεγε τότε». Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος», προσθέτοντας ειρωνικά πως «θυμήθηκε το 2008…».