Πυρά για υποκλοπές, εθνικά, ενεργειακή πολιτική, και καθιέρωση των όρων «γονέας 1» και «γονέας 2»
Πενταπλό «άδειασμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη -που τον άκουγε ανέκφραστος- και στην πολιτική που ακολουθεί επεφύλαξε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος που φέρει το όνομά του.
Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε τις διαφωνίες του σε πολλά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, χειροκροτούμενος συχνά από τους φίλους του και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα στη Βουλή καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις υποκλοπές, άκουσε χθες τον πρώην πρωθυπουργό να ρίχνει βόμβα και να μιλά για «αντιδημοκρατική εκτροπή» αν ισχύουν όσα αποκαλύπτονται, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις, ενώ χαρακτήρισε το απόρρητο δικαιολογία, «αδειάζοντας» την κυβέρνηση για τον χειρισμό του σκανδάλου.
«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά, θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μια δημοκρατική εκτροπή. Για αυτό πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας» είπε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω από όσα είχε πει το καλοκαίρι ο Κ. Καραμανλής.
Ο Αντώνης Σαμαράς «άδειασε» τον πρωθυπουργό και για την προχθεσινή του αφωνία στην απαράδεκτη και προσβλητική για την χώρα κατηγορία του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα ότι η χώρα μας μπήκε στην Ε.Ε. εξαπατώντας την. «Είναι απαράδεκτες σε αθλιότητα οι πρόσφατες δηλώσεις του Εντι Ράμα για τον τρόπο που ενταχθήκαμε στο ευρώ. Αν μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπάρχει μια χώρα που εξαπατά, που αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων, αυτή είναι η Αλβανία, κ. Ράμα» είπε ο κ. Σαμαράς.
Ξεκάθαρη ήταν η διαφωνία του και για τη δημογραφική πολιτική της χώρας. «Είναι απαράδεκτη η άποψη ότι η λύση μπορεί να συνδέεται με το Μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική ώστε οι Ελληνες πολίτες να κάνουν πιο πολλά» είπε.
Η βολή αυτή πήγαινε απευθείας στον πρωθυπουργό, που τον περασμένο Ιούνιο, σε εκδήλωση για το Δημογραφικό, είχε πει ότι «πρέπει να ανοίξει επιτέλους και στη δική μας χώρα, χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορόνες ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος, και το θέμα της ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών».
Τη διαφωνία του όμως εξέφρασε και για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην κυβέρνηση για να καθιερωθούν οι όροι «γονέας 1» και «γονέας 2».
Ακόμα, αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας, άσκησε κριτική γιατί δεν προχώρησαν μετά το 2014, με ευθύνη αρχικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά της Ν.Δ., οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, και επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, σε υπουργό της κυβέρνησης που είχε πει ότι «δεν μας ενδιαφέρουν οι εξορύξεις, γιατί είμαστε σε πράσινη μετάβαση».
Αναφερόταν στον Ν. Δένδια, που είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2021 ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο».