Σε έξαρση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, που «χτυπούν» και σε παιδιά ηλικίας ως 16 ετών, με εκατοντάδες να έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της χώρας, ιδιωτικά και δημόσια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η κόπωση και το συνάχι.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι την Κυριακή το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» βίωσε μια εφημερία «τρόμου». Ηταν τόσο αυξημένη η ζήτηση για γιατρό που η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμη και τις έξι ώρες! Γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες εφημερίες τον τελευταίο μήνα, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις και τη γρίπη, αλλά ταυτόχρονα ελάχιστο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τα εκατοντάδες περιστατικά.
Ως εκ τούτου, προκύπτουν πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία παιδιών αλλά και γονιών. «Αν υπάρχουν μόνο δύο άτομα στα εξωτερικά ιατρεία για να βλέπουν παιδιά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί είναι δύσκολες οι εφημερίες» αναφέρουν γιατροί του νοσοκομείου.
Παράλληλα οι βάρδιες συμπληρώνονται δύσκολα ακόμη και για τις γιορτές, καθώς στα τέλη του Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις πολύτιμου επικουρικού προσωπικού και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα ανανεωθούν. Οι παιδίατροι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς πριν από την πανδημία η γρίπη εμφανιζόταν από το τέλος Δεκεμβρίου και μετά, ενώ τώρα τα κρούσματα έχουν αρχίσει ουσιαστικά από τον Οκτώβριο.
«Δεν υπάρχει προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί σε αυτήν την αυξημένη ζήτηση. Και περιμένουμε και μεγαλύτερη έξαρση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τι θα γίνει; Μόλις την τελευταία εβδομάδα έχει αρχίσει το κρύο. Εχει καταρρεύσει ακόμα και το σύστημα υγείας της Γερμανίας. Εδώ τι θα γίνει;» διερωτήθηκε, φανερά προβληματισμένος, ένας γιατρός.
Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι οι ιώσεις έχουν εξαπλωθεί πλέον επικίνδυνα στα παιδιά, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει, συνωστιζόμαστε πλέον ολοένα και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν υπάρχουν και οι προστατευτικές μάσκες που περιόριζαν την εξάπλωσή τους.
Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στους αναπνευστικούς ιούς, που είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον πολλές διαγνώσεις γρίπης. Κι αυτό χάρη στα νέα διπλά self tests «κορονοϊού – γρίπης» που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα οποία καταφεύγουν πλέον πολλοί γονείς, όταν το παιδί τους εμφανίζει παρατεταμένο πυρετό που ξεπερνά τις τρεις ημέρες.
Αυτά τα κρούσματα γρίπης, ωστόσο, δεν δηλώνονται σε κάποιον επίσημο φορέα κι αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο των ελάχιστων επίσημων καταγεγραμμένων περιστατικών.
Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, για παράδειγμα, κάνει λόγο για μόλις δύο νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, όταν κατά την τελευταία εβδομάδα τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι δεκάδες.
Eτσι, παρατηρείται φέτος πρώτη φορά το φαινόμενο οι γονείς να απευθύνονται στους γιατρούς ή στο νοσοκομείο έχοντας ήδη τη διάγνωση της γρίπης για το παιδί τους. Στη συνέχεια οι γιατροί τούς δίνουν οδηγίες και επιστρέφουν στο σπίτι τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, τα παιδιά -είτε επειδή πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα είτε χωρίς ιδιαίτερο λόγο- παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές από τις ιώσεις και τη γρίπη, όπως βαριές πνευμονίες ή ακόμη και άσθμα, και χρειάζονται εξειδικευμένη παιδιατρική φροντίδα σε νοσηλευτικό ίδρυμα.