Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31/12/2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου. Με λίγα λόγια, η εκδικητική πολιτική που άσκησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Θανάσης Πλεύρης στην υπόθεση των ανεμβολίαστων υγειονομικών τέθηκε στην κρίση της Δικαιοσύνης και εκείνη αποφάνθηκε ότι δεν είχε επιστημονική τεκμηρίωση.
Επίσης, το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει ότι από τη στιγμή που ελήφθη η επίμαχη υπουργική απόφαση (τον Απρίλιο του 2022) για την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, το μέτρο δεν επαναξιολογήθηκε «βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Πέρα από το πολιτικό ράπισμα που δέχτηκε από τη Δικαιοσύνη η πολιτική Μητσοτάκη και Πλεύρη υπάρχει και η ηθική διάσταση. Αυτοί οι δύο άνθρωποι καθώς και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σιώπησαν για το εξόφθαλμο λάθος της απόφασης που αφορούσε τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς εν γνώσει τους στέρησαν τα νοσοκομεία από προσωπικό και έτσι χάθηκαν χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
Το έγκλημα Μητσοτάκη και Πλεύρη είναι μαζικό. Δεν έγινε ακούσια λόγω εσφαλμένης εκτίμησης της στιγμής. Το διέπρατταν ενσυνείδητα επί αρκετούς μήνες. Κάθε ημέρα που περνούσε συνοδευόταν από την καταγραφή δεκάδων απωλειών ανθρώπινων ζωών. Ελληνες έχαναν τη μάχη με τον θάνατο επειδή στα νοσοκομεία δεν ήταν επαρκώς στελεχωμένα για να τους βοηθήσουν. Για τους χιλιάδες θανάτους που προκλήθηκαν εξαιτίας της εκδικητικής και μισάνθρωπης πολιτικής Μητσοτάκη και Πλεύρη αλλά και των συνεργατών τους που σιώπησαν όταν θα έπρεπε να μιλήσουν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα της οικονομικής εξαθλίωσης και της ψυχολογικής καταρράκωσης χιλιάδων έντιμων και καταρτισμένων υγειονομικών που αδίκως στερήθηκαν τις εργασίες τους επειδή τόλμησαν να διαφωνήσουν με τις… αυθεντίες της εξουσίας.
Για αυτό το άγος απαιτείται κάθαρση.