Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και τι υποστηρίζει
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας άντρας που έγραφε βιβλία για παιδιά. Με τις ιστορίες του «έμπαινε» στα δωμάτιά τους. Πολλοί γονείς μπορεί να πίστευαν ότι ένας επιτυχημένος συγγραφέας τέτοιων βιβλίων είναι συχνά καλύτερος στο να «μιλά» στα παιδιά τους από ό,τι ακόμα και οι ίδιοι.
Μόνο που ο συγκεκριμένος ήταν ο Λύκος, όχι του παραμυθιού, αλλά της πραγματικότητας. Ο άνθρωπος που τα κείμενά του διαβάζουν τα παιδιά στα κρεβάτια τους για να κοιμηθούν ήταν ο ίδιος που άνοιγε τον υπολογιστή του σπιτιού του για να συσσωρεύει υλικό από εικόνες κακοποιημένων σεξουαλικά νηπίων, βασανισμένων με χίλιους δυο τρόπους.
Αυτά ανακάλυψε η Αστυνομία και προχώρησε στη σύλληψη και προφυλάκιση του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου στις 18 Οκτωβρίου. Η επίσημη ανακοίνωση προκαλεί ανατριχίλα. Το τεράστιου όγκου πορνογραφικό υλικό αφορούσε παιδιά κάτω των 10 και 12 ετών. Ο,τι πιο άρρωστο μπορεί να βρει κανείς στις σκοτεινές γωνιές του ίντερνετ…
Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να αντικρίσουν κάτι τέτοιο στη ζωή τους, ερευνητές Αστυνομίας, εισαγγελείς, ειδικοί γιατροί, όλοι λένε ότι «βιδώνεται» στο μυαλό τους για πάντα. Ποτέ πια δεν βλέπουν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο.
Η πλευρά Παπαθεοδώρου ισχυρίζεται ότι «κατέβασε την παιδική πορνογραφία για να γράψει βιβλίο». Οι εκδόσεις Καστανιώτη, όμως, διέκοψαν άμεσα τη συνεργασία μαζί του. Σε άλλες χώρες, τα βιβλία του ήδη θα είχαν κατέβει από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Στην Ελλάδα, όχι ακόμα.
Ο Παπαθεοδώρου δεν ήταν ένας τυχαίος συγγραφέας. Ηταν πολυβραβευμένος από το κράτος, κι όχι μόνο. Κάθε χρόνο τον καλούν σε σχολεία για να μιλήσει σε παιδιά. Βιβλία του διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μόνο το 2017 επισκέφθηκε τρία γυμνάσια κι ένα δημοτικό. Τα ΜΜΕ ασχολούνταν συχνότατα μαζί του.
Το 2016 έγραφε άρθρο στην «Καθημερινή»: «Η πρώτη μου μέρα στην Α’ Δημοτικού είχε ένα μεγάλο μείον: Δεν θα ξανάβλεπα τη Στεφανία. Η Στεφανία ήταν ο έρωτάς μου στο νηπιαγωγείο. Ημασταν φίλοι, μετά “αρραβωνιαστήκαμε”, μετά πέταξε ο ένας στον άλλον τη συρμάτινη βέρα του, μετά τα ξαναβρήκαμε. Πολιτισμένο τέλος για ένα καθημερινό νηπιακό ψυχόδραμα πάθους και ξεκατινιάσματος».
Σε ένα ιστολόγιο για συγγραφείς έγραφε τον Ιούνιο του 2010: «Διαβάζουν οι νέοι σήμερα; Δεν ξέρω. Εντάξει, έχω ψυλλιαστεί ότι βγάζουν ηδυπαθείς φωτογραφίες γεμάτες χάρη και τσαχπινιά με το κινητό τους μπροστά από τον καθρέφτη του μπάνιου τους…»
Λόγω της ανωνυμίας, της ευκολίας και της άμεσης μετάδοσης, το ίντερνετ έχει γίνει η παιδική χαρά των αρπακτικών που «κατεβάζουν» και «μοιράζονται» παιδική πορνογραφία. Όμως, η υπόθεση του Παπαθεοδώρου δεν είναι η πρώτη φορά που αφορά συγγραφέα παιδικών βιβλίων.
Πάντοτε, σε κάθε περίπτωση παιδοφίλου, η φρίκη παραμένει η ίδια. Οι παιδόφιλοι είναι δίπλα μας, σε όλες τις μορφές κι όλα τα επαγγέλματα. Όμως υπάρχει κάτι το εγγενώς αποκρουστικό στις περιπτώσεις παιδοφίλων που στην κοινωνία «συστήνονται» ως οι ενήλικες των οποίων η καριέρα στοχεύει στο καλό των παιδιών. Μόνο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάμποσες περιπτώσεις συγγραφέων για παιδιά που αποκαλύφθηκε ότι ήταν παιδόφιλοι, με σκληρό πορνογραφικό υλικό.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 αποσύρθηκε από τα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας το παιδικό βιβλίο του Κόλιν Τσίσχολμ, αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο συγγραφέας καταδικάστηκε για παιδοφιλία όταν στην κατοχή του βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Παραδέχθηκε ότι κατέβαζε πορνογραφικά βίντεο με νήπια κάτω των 6 ετών κι ότι ενδιαφερόταν για «σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά».
Φέτος τον Ιανουάριο ο 69χρονος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μπράιαν Κέρνι αποκαλύφθηκε ότι ήταν παιδόφιλος κι έστελνε χυδαία μηνύματα σε 12χρονα στο ίντερνετ. Παραδέχθηκε την ενοχή του και καταδικάστηκε. Σοκαρισμένοι γονείς βομβάρδισαν τη σελίδα της Amazon που πουλούσε τα βιβλία του με αρνητικές κριτικές, «ξεφωνίζοντας» ποιος ήταν και τι έκανε ο συγκεκριμένος συγγραφέας.
Ο Καΐμ Γουάλντερ ήταν ψυχολόγος και από τους διασημότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στο Ισραήλ, με μπεστ σέλερ και ραδιοφωνική εκπομπή. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, που τα παιδιά τού έστελναν γράμματα με τα μυστικά τους. Το 2021 αποκαλύφθηκε ότι για μια περίοδο 25 χρόνων ο Γουάλντερ είχε κακοποιήσει κοριτσάκια κι αγοράκια που πήγαιναν στο γραφείο του για θεραπεία. Τα βιβλία του αποσύρθηκαν και πολλοί γονείς στο Ισραήλ τα πέταξαν από τα σπίτια τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γουάλντερ αυτοκτόνησε.
Στο προσωπικό του σάιτ ο Παπαθεοδώρου παραθέτει διάφορες συνεντεύξεις του. Σε μια του 2019, στο «BHMAgazino», ερωτάται για την πιο άβολη ερώτηση που του έχει κάνει ένας έφηβος: «Προτρέπω τους εφήβους να μου κάνουν άβολες ερωτήσεις. Κάποτε με είχε ρωτήσει μαθητής αν είχα υπάρξει εγώ ποτέ θύτης. Και, ναι, είχα υπάρξει, χωρίς να το καταλαβαίνω. Δεν είναι κακό να παραδέχεσαι τα λάθη σου».
Σε άλλο σημείο έλεγε: «Βάζω καθρέφτη απέναντι σε όλους μας. Οποιος θέλει και μπορεί κοιτάζεται σ’ αυτόν». Ο Παπαθεοδώρου ήρθε η ώρα να κοιταχτεί στον καθρέφτη των παιδιών μας. Το βλέμμα όλης της κοινωνίας έχει στραφεί πάνω του. Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσής του, που βρίσκεται μόλις στην αρχή, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κτηνωδία, δεν χρειάζεται άλλα παραμύθια για να αποκοιμίζει τα παιδιά της και τις αντιστάσεις της.
Βασίλης Γαλούπης