Απίστευτο σκάνδαλο! Και ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε επί χρόνια ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες»
Από τη Μαρία Παναγιώτου
Ψευδές «πόθεν έσχες» κατέθετε όχι μόνο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Πάτσης, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας. Το γεγονός εγείρει ακόμη μεγαλύτερο θέμα όχι μόνο για την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αλλά για την ίδια την κυβέρνηση. Φαντάζει σχεδόν αδιανόητο, εκτός από τον βουλευτή Πάτση, και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης να έχει αποκρύψει στοιχεία από τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, και το θέμα να μη δημιούργησε ποτέ ερωτήματα για το αν θα διατηρήσει την υπουργική του καρέκλα. Εάν, μάλιστα, υπήρξε και προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος, τότε η υπόθεση αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο.
Εμπορικό Μητρώο
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η σύζυγος του Κώστα Τσιάρα δημιούργησε την εταιρία STAGG IKE τον Οκτώβριο του 2016. Εν συνεχεία, η STAGG IKE εμφανίζεται να δημιουργεί, τον Δεκέμβριο του 2016, μαζί με την εταιρία ALL4TOURISM Α.Ε. του Ανδρέα Πάτση μια νέα εταιρία με τον διακριτικό τίτλο ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΕΠΕ, με σκοπό την παροχή μεταφοράς φυσικών προσώπων.
Από τα δεδομένα σύστασης που υπάρχουν στο Εμπορικό Μητρώο προκύπτει πως σε αυτή τη νέα εταιρία η εταιρία της συζύγου του κ. Τσιάρα μπήκε με μερίδιο που αναλογούσε στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρία του βουλευτή Πάτση μπήκε με μερίδιο που αντιστοιχούσε στο 70% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ειδικά για την ALL4TOURISM Α.Ε., η οποία έχει το 70% της ELITE, πρέπει να διευκρινίσουμε πως το 100% των μετοχών της ανήκει στην κυπριακή εταιρία SIGHTGREEN Ltd, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ανδρέα Πάτση.
Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν το 2016, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας δεν δηλώνει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της συζύγου του, όπως ήταν υποχρεωμένος, ούτε το 2017 (χρήση 2016) ούτε το 2018 (χρήση 2017) ούτε το 2019 (χρήση 2018). Δηλαδή, η εταιρία δεν δηλώνεται στο «πόθεν έσχες» του υπουργού Δικαιοσύνης για τρία χρόνια από την ίδρυσή της. Υπενθυμίζουμε ότι τα «πόθεν έσχες» υποβάλλονται για κάθε έτος μερικούς μήνες ή ακόμη κι έναν χρόνο μετά τη λήξη κάθε έτους. Δηλαδή, για το 2018, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας κατέθεσε το «πόθεν έσχες» του το 2019, ενώ δηλαδή ήταν ήδη υπουργός Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ακόμη πως είναι υπόχρεος να καταθέτει «πόθεν έσχες» εδώ και πολλά χρόνια, αφού εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2004, ενώ διετέλεσε για πρώτη φορά υφυπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2012-2013.
Τόσο ο Κωνσταντίνος Τσιάρας όσο και ο Ανδρέας Πάτσης δηλώνουν για πρώτη φορά την εταιρία, που ιδρύθηκε το 2016 και η οποία έχει στόχο να μεταφέρει φυσικά πρόσωπα με αυτοκίνητα, πολυτελή σκάφη, θαλαμηγούς, ελικόπτερα και αεροπλάνα, το 2020 (χρήση 2019). Στο «πόθεν έσχες» δηλαδή που υπέβαλαν το φθινόπωρο του 2020 ή ακόμη και την άνοιξη του 2021, αφού εκείνο το έτος δόθηκε και παράταση. Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», τον Φεβρουάριο του 2020, το οποίο είχε αποκαλύψει πως ο Ανδρέας Πάτσης ήταν και παρέμενε και ως βουλευτής επικεφαλής δικηγορικού ομίλου «είσπραξης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων», αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» το οποίο ανέφερε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν δήλωνε στο «πόθεν έσχες» του τις εταιρίες ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ, ALL4TOURISM, ALL4SEA, LIQUIDATION SOLUTIONS και την ELITE EXECUTIVE. Αλλά και ότι διατηρούσε κυπριακές, δηλαδή παράκτιες εταιρίες.
Μετά τα δημοσιεύματα
Μετά τα δύο δημοσιεύματα συμβαίνουν δύο εξελίξεις: πρώτον, τον Ιούλιο του 2020, η εταιρία της συζύγου του Κώστα Τσιάρα αποχωρεί από την ELITE EXECUTIVE. Το 30% που κατείχε περνά στη σύζυγο του Ανδρέα Πάτση. Δεύτερον, στο «πόθεν έσχες» για τη χρήση του 2019 που υπέβαλλαν οι υπόχρεοι το 2020 ή στις αρχές του 2021 εμφανίζεται για πρώτη φορά και στους δύο βουλευτές η συγκεκριμένη εταιρία. Στο «πόθεν έσχες» της ίδιας χρονιάς εμφανίζονται μάλιστα για πρώτη φορά και οι άλλες εταιρίες που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν δήλωνε ο Ανδρέας Πάτσης.
Αναπάντητο, φυσικά, παραμένει το ερώτημα αν η δήλωση της εταιρίας έγινε στην αρχική υποβολή του «πόθεν έσχες» ή αν οι υπόχρεοι εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που δόθηκε να κατατεθούν και τροποποιητικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο έτος. Αλήθεια, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κάνει τελικά έστω και μία τυπική ανάγνωση όσων δηλώνουν τα υπόχρεα πολιτικά πρόσωπα;