Λέκκας: Η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου με 5,1 Ρίχτερ
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται από την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι των περιοχών του Κορινθιακού Κόλπου μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο λόγος είναι ότι οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τη μετασεισμική δραστηριότητα του Εγκέλαδου, ενώ δεν έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να χτυπήσει σεισμός μεγαλύτερος σε μέγεθος!
Μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» ο σεισμολόγος, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας είπε πως η περιοχή του Κορινθιακού έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση από τους σεισμολόγους.
«Υπάρχει μια επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι, μετά τον σεισμό των 5,1R που έγινε στη 1 το πρωί της Κυριακής, δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξης των 1,5-2R και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4R» εξήγησε ο κ. Λέκκας. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια σεισμική δόνηση μεγαλύτερη ή του ίδιου μεγέθους με αυτήν της Κυριακής!
Ωστόσο, στη συνέχεια ο γνωστός σεισμολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Κυριακής δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς.
«Εχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό Κόλπο και τον Πατραϊκό Κόλπο, μια τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά, και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μια ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού» είπε ο κ. Λέκκας.
Αυτά τα ρήγματα, όπως εκτίμησε, είναι δύσκολο να ενεργοποιηθούν από μια δόνηση των 5 Ρίχτερ, όπως αυτή που συνέβη την Κυριακή, καθώς χρειάζεται ένας πολύ πιο μεγάλος σεισμός για να υπάρξει διέγερση γειτονικών ρηγμάτων ή γενική διέγερση.
Ο κ. Λέκκας απάντησε και στον προβληματισμό που είχε εκφράσει τη Δευτέρα ο συνάδελφός του, πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης σχετικά με το «τράβηγμα» των νερών στον Κορινθιακό, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «πρόδρομο» ενός σεισμού.
«Μπορεί να έχει σχέση με τον σεισμό» ανέφερε ο καθηγητής «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα μετά τον σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».
Την έλλειψη σωστής μετασεισμικής ακολουθίας, η οποία θα εξηγούσε ότι τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εξήγησε σε άρθρο του ο σεισμολόγος δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Οπως έγραψε στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το σεισμικό ρήγμα που ενεργοποιήθηκε με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ να έχει «κλειδώσει» πρόσκαιρα και να «ξεκλειδώσει» μέσα στις επόμενες ώρες ή σε 4-5 μέρες.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι το «κλείδωμα» του σεισμικού ρήγματος δεν είναι πρόσκαιρο και θα διαρκέσει σημαντικό χρονικό διάστημα.
«Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο σεισμός μεγέθους 5,1 δεν είναι ο κύριος, αλλά προσεισμός ενός ισχυρότερου σεισμού. Αλλά προς το παρόν αυτό το σενάριο έχει μικρή πιθανότητα να επαληθευθεί» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.