Πύρινη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά του Αζέρου Αλίεφ, λίγες ώρες μετά τα χαμόγελα με τον Κυριάκο
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αφότου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφιζόταν περιχαρής με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, στο πλαίσιο των εγκαινίων του αγωγού IGB, το υπουργείο Εξωτερικών τον… άδειασε με μια σκληρή ανακοίνωση που καταδίκαζε τις εκτελέσεις Αρμένιων αιχμαλώτων από τις πολεμικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, αποκαλώντας τον ηγέτη του κράτους ουσιαστικά «σφαγέα».
«Αποτροπιασμό προκαλούν οι φρικτές αναφορές για την εκτέλεση άοπλων Αρμένιων αιχμαλώτων από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter. «Η Ελλάδα καταδικάζει σθεναρά τέτοιες πράξεις βίας και ζητά ενδελεχή έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν» κατέληγε η ανακοίνωση.
Δεν μπορεί κανείς να ξέρει εάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιθυμούσε με αυτή την ανάρτησή του να διαχωρίσει τη θέση του από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν ή επιθυμεί να βγάλει γενικότερα τον εαυτό του από το κάδρο των επιλογών που, όπως υποδεικνύει η ανάρτηση, γίνονται όχι στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με δεδομένες τις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, ακόμα μίας χώρας που μπήκε στη σφαίρα της τουρκικής επιρροής, ίσως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί και μια προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών να δραπετεύσει και από τις δικές του ευθύνες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, κατά την επίσκεψή του στη Σόφια το Σάββατο που μας πέρασε, ο πρωθυπουργός δεν βρέθηκε απλά στον… ίδιο χώρο με τον «ισόβιο πρόεδρο» του Αζερμπαϊτζάν, που κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα του, κάνοντας όσους δεν κλείνουν τα μάτια τους στην Ευρώπη να τον αποκαλούν δικτάτορα, αλλά είχε και ξεχωριστή συνάντηση μαζί του.
Συνάντηση στην οποία κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συζητήθηκε -πέραν των τυπικών που ανακοινώθηκαν- και για την οποία γράφτηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο ότι δεν αποκλείεται ο Αλίεφ να είχε τον ρόλο του μεσάζοντα, να ήταν δηλαδή ο άνθρωπος που μετέφερε μηνύματα μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τον Ιλχάν Αλίεφ, προκαλώντας αγανάκτηση σε όσους πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να καταστεί η χώρα μας εταίρος του Αζερμπαϊτζάν, υπευθύνου όχι μόνο για σφαγές και εγκλήματα πολέμου, αλλά και ακολουθήματος της Τουρκίας σε κάθε επιλογή της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται πρώτο στις λίστες των χωρών που αναμένεται να αναγνωρίσουν τα Κατεχόμενα.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Νίκος Δένδιας διαφοροποιείται από κεντρικές επιλογές του Μητσοτάκη. Το ίδιο είχε συμβεί και με την περίφημη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο, όταν ερωτηθείς σχετικά είχε δηλώσει ότι είχε απόλυτη άγνοια περί αυτού. Το δε ζήτημα του Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποσυνδεθεί από αυτό της Τουρκίας, καθώς η πολιτική του κράτους του Καυκάσου είναι… χειροπόδαρα δεμένη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν αυτός που το στήριξε παντοιοτρόπως κατά τη διάρκεια των πολεμικών του επιχειρήσεων κατά της Αρμενίας.
Με δεδομένο αυτό το κλίμα μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Μεγάρου Μαξίμου, η χθεσινή ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος στο οποίο συνυπάρχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν είχε την παραμικρή αναφορά στον τελευταίο, αλλά αποτελείτο εξ ολοκλήρου από τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.
«Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς» (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ιδρυτική Διακήρυξη Ν.Δ., 4/10/1974)» έγραψε ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας ακόμη ένα μήνυμα.