Εντείνεται η ανησυχία μετά τις απειλές του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Συναγερμός και για το υποβρύχιο του Πούτιν με τα πυρηνικά που απέπλευσε από τη βάση του
Διαρκείς είναι πια οι αναφορές σε αυτό που όλοι -ισχυρίζονται πως- απεύχονται. Ο λόγος; Για το ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως προέκταση όσων συμβαίνουν ήδη στην ουκρανική γη έπειτα από τη ρωσική εισβολή. Μόνο που ο εφιάλτης μιας γενικευμένης, καταστροφικής σύρραξης προσώρας εργαλειοποιείται σε επίπεδο δηλώσεων, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τη Ρωσία από τη μια και την Ουκρανία με τους συμμάχους της από την άλλη, να πετούν η μια στην άλλη το μπαλάκι της ευθύνης. Τούτη τη φορά ήταν η σειρά του πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να κάνει σχετική νύξη.
«Ο Ζελένσκι θέλει να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ. Υπέροχη ιδέα. Απλώς παρακαλά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να επισπεύσει την έναρξη ενός Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου» έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μη αναγνώριση της προσάρτησης νέων εδαφών στη Ρωσία. Είναι μάλιστα περίεργο που μας θυμήθηκε. Ωστόσο, είναι κρίμα. Θα μπορούσαμε να βρούμε ένα καλό μέρος για να ανοίξουμε ένα αμερικανικό προξενείο στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Στον απόηχο της δήλωσης Μεντβέντεφ, τον γύρο του κόσμου έκανε χθες η είδηση για τον συναγερμό που προκάλεσε στο ΝΑΤΟ η πορεία του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Belgorod». Το υποβρύχιο, που εγκατέλειψε τη βάση του, εξαφανίστηκε ουσιαστικά από την έδρα του στον Αρκτικό Κύκλο και είναι πιθανόν κατά εκτιμήσεις να πλέει στα ύδατα της θάλασσας του Κάρα για δοκιμή της υπερτορπίλης «Ποσειδώνας».
Η συγκεκριμένη υπερτορπίλη είναι, όπως λένε ειδικοί, ικανή να διανύσει τεράστιες αποστάσεις υποβρυχίως πριν εκραγεί, με τεράστια δύναμη, προκαλώντας έτσι ένα «πυρηνικό τσουνάμι», το οποίο θα μπορούσε να πνίξει δεκάδες παράκτιες πόλεις με νέφη ραδιενέργειας! Προς στιγμήν ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν ο Πούτιν έχει δώσει τέτοια εντολή προκειμένου να εκφοβίσει περαιτέρω τη Δύση. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που αν πραγματοποιηθεί, τότε η τροπή που θα λάβουν οι εξελίξεις θα είναι δραματική.
Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό επίπεδο, χθες η Κρατική Δούμα, η κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, ενέκρινε τους νόμους για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, μετά τα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν και τα οποία η Ουκρανία και η Δύση κατήγγειλαν ως καταναγκαστικά και παράνομα. Κανείς βουλευτής στην Κρατική Δούμα δεν ψήφισε κατά των ψηφισμάτων, που αποσκοπούν να ενσωματώσουν επίσημα τις περιοχές της Ουκρανίας Χερσώνα, Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια στη Ρωσία.
«Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.Υπάρχουν 89 οντότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία» έγραψε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν σε ανάρτησή του στο Telegram, μαζί με έναν χάρτη της Ρωσίας που περιελάμβανε τις τέσσερις περιοχές, καθώς και την Κριμαία, την οποία η Ρωσία υφάρπαξε από την Ουκρανία χωρίς η προσάρτηση αυτή να λάβει ποτέ διεθνή αναγνώριση το 2014. Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνεχάρη εκπροσώπους από τις τέσσερις περιοχές και είπε πως είναι βέβαιος πως και η Ανω Βουλή θα εγκρίνει τα μέτρα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, ενώ η Ρωσία ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την περασμένη εβδομάδα, καμία δεν τελεί πλήρως υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της, καθώς η Ουκρανία καταγράφει προόδους σε αντεπιθέσεις τόσο στον Νότο όσο και ανατολικά.