Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν καταλόγισε τελικά δόλο στην Τουλουπάκη, ενώ παράλληλα έβγαλε εκτός κάδρου τον κ. Παπαγγελόπουλο
Από τις Μαρία Παναγιώτου Εμμανουέλα Τσουδερού
Aσάφειες, αξιολογικές και μόνο κρίσεις που αναμείχθηκαν με άσκοπους κομπασμούς και τελικά αντιφάσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάθεσης του Ανδρέα Λοβέρδου χθες στην τέταρτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα κρίνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε να καταλογίσει «πολιτική μεροληψία» στην κυρία Τουλουπάκη για την υποτιθέμενη καθυστέρησή της να αποστείλει στη Βουλή αναφορές για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οποίες είχαν κατατεθεί από τον ίδιο και ακόμη δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Βασίλη Κεγκέρογλου, όταν ακόμη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ήταν η προκάτοχος της κ. Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου.
Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος, που καθυστέρησε να φτάσει στη συνεδρίαση, επειδή είχε σημαντική τηλεδιάσκεψη με το ουκρανικό Κοινοβούλιο (!), όπως δήλωσε συνεργάτης του, είναι μάλλον αμφίβολο, λόγω όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών της κατάθεσής του, αν έπεισε έστω κι έναν στο ακροατήριο.
Το βέβαιο είναι πως δεν καταλόγισε τελικά δόλο στην εισαγγελέα, ενώ παράλληλα έβγαλε εκτός κάδρου τον κ. Παπαγγελόπουλο, στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία ότι άσκησε πιέσεις στην κυρία Τουλουπάκη προκειμένου η συγκεκριμένη υπόθεση να καθυστερήσει να αποσταλεί στη Βουλή, λέγοντας πως δεν γνωρίζει κάτι σε σχέση με πιθανή παρέμβαση του πρώην υπουργού.
Φρόντισε, όμως, να καταλογίσει στον κ. Κουρουμπλή ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από το γεγονός ότι επί υπουργίας του δεν προχώρησε σε τιμολόγηση φαρμάκων. Συνολικά, από την κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο είχε ασκηθεί δίωξη για το σκάνδαλο Novartis, αλλά η υπόθεσή του έκλεισε με απαλλακτικό βούλευμα εν μέσω αυγουστιάτικης ραστώνης, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως δεν γνώριζε βασικά στοιχεία της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να φαντάζουν εντελώς ασαφή και μετέωρα όσα έλεγε. Για παράδειγμα:
Δεν γνώριζε ότι ολόκληρο τον Μάρτιο του 2017, όταν κατέθεσε με τους συναδέλφους του τις αναφορές, εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ήταν ακόμη η Ελένη Ράικου. Ούτε γνώριζε ότι η κυρία Τουλουπάκη ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 20 Απριλίου του 2017.
Δεν γνώριζε ότι ο συσχετισμός του φακέλου Κουρουμπλή με την υπόθεση Novartis είχε γίνει από επίκουρο εισαγγελέα της κυρίας Ράικου και όχι από την κυρία Τουλουπάκη.
Υποστήριξε ότι, όταν κατέθετε τις αναφορές στην κυρία Ράικου, δεν γνώριζε πως ασχολείται με το σκάνδαλο Novartis, όταν στις ίδιες τις αναφορές γίνεται λόγος για την ενασχόληση της εισαγγελέως με αυτή την υπόθεση. Παράλληλα, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση που επέδειξε η κυρία Ράικου να στείλει την υπόθεση, που είχε ενάμιση μήνα στα χέρια της πριν αποχωρήσει, αμελλητί στη Βουλή.
Υποστήριξε ότι η κυρία Τουλουπάκη είχε βάλει μόνο τα αρχικά «Π.Κ.» (σ.σ.: δηλαδή Παναγιώτης Κουρουμπλής), όταν τελικά απέστειλε τον Φεβρουάριο του 2018 στη Βουλή τον φάκελο. Από το σχετικό έγγραφο, όμως, που προσκόμισαν οι συνήγοροι της κυρία Τουλουπάκη αποδείχτηκε ότι η εισαγγελέας αναφερόταν στον υπουργό Υγείας που διατέλεσε το 2015.
Νωρίτερα ο κ. Παπαγγελόπουλος, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα Ολγα Σμυρλή, είχε δηλώσει αθώος για τις δύο κατηγορίες. «Για την πρώτη κατηγορία, την αποστολή αμελλητί στη Βουλή, δεν έχω καμία απολύτως σχέση και απολύτως καμία ευθύνη. Τα έγγραφα αυτά της μηνυτήριας αναφοράς του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκαν στην κυρία Ράικου πριν την αντικαταστήσει η κυρία Τουλουπάκη και εκείνη αποφάσισε να τα ενσωματώσει στη δικογραφία της Novartis και να μην τα στείλει αμελλητί στη Βουλή.
Για τη δεύτερη κατηγορία, για τις δήθεν απειλές μου, θα αντικρούσω τα ψεύδη τους όχι με τον λόγο μου κόντρα στον δικό τους, αλλά με τον λόγο τους κόντρα στον δικό τους λόγο. Οσα είπαν στους εισαγγελείς Ζαχαρή και Σοφουλάκη και όσα είπαν στην Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή. Εκτός από τις αντιφάσεις τους, που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού, κατέθεταν κάθε φορά και διαφορετικά πράγματα. Τα ψεύδη τους είναι αυταπόδεικτα. Η αλήθεια είναι σημείο αναφοράς. Αν λες αλήθεια, λες πάντα τα ίδια. Θα αντικρούσω τα ψεύδη τους με μεταγενέστερα νέα ψεύδη τους».
Επίσης, και η κυρία Τουλουπάκη δήλωσε πως αρνείται «παντελώς την κατηγορία και θα αποδείξω στην πορεία το ψευδές όσων μου αποδίδονται».