Επιμένουν οι Ρώσοι στην τρέλα με τα πυρηνικά
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη ρωσική κοινωνία, καθώς μεγάλη μερίδα της εξεγείρεται απέναντι στην επιμονή του Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, διατάσσοντας «μερική επιστράτευση».
Οι εικόνες από τις συγκρούσεις διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τετάρτης, σε πάνω από 15 πόλεις της Ρωσίας, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου με τις δυνάμεις καταστολής έκαναν τον γύρο του κόσμου. Παρ’ όλ’ αυτά, το Κρεμλίνο επιμένει.
Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρατεύσει 1.000.000 άτομα εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με την «Novaya Gazeta. Europe», αν και η ρωσική κυβέρνηση το διέψευδε, επιμένοντας πως η κλήση αφορά μόνο 300.000 στρατευσίμους.
Σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάντως, έγινε γνωστό πως σχεδόν 10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν για την επίθεση στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. Και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, όμως, κάλεσε τους βουλευτές του Σώματος να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία έπειτα από τη μερική επιστράτευση που επέβαλε ο Πούτιν.
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Μόσχας τόνιζε πως όσοι συμμετάσχουν στην προσπάθεια θα αμείβονται με 840 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε περίπτωση θανάτου τους η οικογένειά τους θα εισπράξει 50.000 ευρώ. Τα χρήματα, βέβαια, δεν αποτελούν δέλεαρ για την πλειονότητα της νεολαίας, η οποία ήδη αναζητεί τρόπους να διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ οι Αρχές έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα επιτήρησης των συνόρων για να αποτρέψουν τις ροές. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα χρειαστεί, πάντως, να αναπτύξουν κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα αιτήματα εισόδου Ρώσων πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως τόνιζαν χθες από την Κομισιόν, καθώς η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό «ποτάμι» προσφύγων.