Οι «φωτογραφικές» διευκολύνσεις της κυβέρνησης για ακίνητο που διαχειρίζεται ο επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ
Σειρά σκανδαλωδών «φωτογραφικών» διατάξεων και ρυθμίσεων πέρασε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, προκειμένου να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο ανήκει σε εταιρία στην οποία πρόεδρος είναι ο πρώην ισχυρός άντρας της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, που σύντομα θα κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές.
Το συγκεκριμένο πενταώροφο νεοκλασικό κτίριο στην ιστορική Πλάκα αγγίζει τα 3.000 τ.μ. στο σύνολό του. Ανήκει στην Druzy Κτηματομεσιτική Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, και διαχειρίζεται τις επενδύσεις στην Ελλάδα του σεΐχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Ταχνούν Μπιν Ζαΐντ Αλ Νάιαν. Ο σεΐχης είναι επίσης επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, αδερφός του προέδρου των ΗΑΕ, ο οποίος ανέλαβε τον θρόνο τον Μάιο του 2022, και γιος του ιδρυτή του κράτους των ΗΑΕ.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης τοποθετήθηκε πρόεδρος στην Druzy τον Ιανουάριο του 2020 και παράλληλα διευθύνουσα σύμβουλος η σύζυγός του Μαρία Σάββα. Εν ολίγοις, συνέβη το εξής παράδοξο: Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ τοποθετήθηκε ως υπάλληλος σε εταιρία που ανήκει στον επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών άλλης χώρας!
Μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας είναι, για παράδειγμα, η Sofia Lasky, έμπιστη οικονομική σύμβουλος του σεΐχη και διευθύνουσα σύμβουλος σε εταιρίες που ανήκουν στον κολοσσιαίο όμιλό του, όπως η International Holdings Co.
Το νεοκλασικό «φιλέτο» βρίσκεται στη συμβολή της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 9 και Μακρυγιάννη 1, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και ανήκε στον κάποτε τρανό μεγαλοεπενδυτή Ιωάννη Τζιβέλη, ο οποίος το αγόρασε το 1979. Η οικονομική κατάρρευση του επιχειρηματία είχε ως αποτέλεσμα, το 2017, το ακίνητο να βγει για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό με αρχική τιμή τα 40.000.000 ευρώ. Υστερα από σειρά άγονων πλειστηριασμών, το ακίνητο περιήλθε στα χέρια της Druzy. Η εταιρία, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 20.600.000 ευρώ, αγόρασε το πενταώροφο ακίνητο στην Πλάκα τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή έναν μήνα μετά τη σύστασή της, και έκτοτε παραμένει ιδιοκτήτρια.
Από τον Ιανουάριο του 2020, που μπαίνει στο τιμόνι της εταιρίας ο Γιάννης Ρουμπάτης, εκκινεί μια φαντασμαγορική μεθόδευση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές που διατηρούνται στο συγκεκριμένο κτίριο.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στο υπόγειο του κτιρίου βρέθηκαν (επί ιδιοκτησίας Τζιβέλη) αρχαία μωσαϊκά του 200 μ.Χ., τα οποία, σύμφωνα με την τότε ιδιοκτήτρια και κόρη του μεγαλοεπενδυτή, θα ενσωματώνονταν στην τελική διαμόρφωση του κτιρίου και θα ήταν προσβάσιμα στο κοινό για επίσκεψη.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 το υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει, με απόφαση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Δι@ύγεια, την ένταξη των αυθαίρετων κατασκευών του κτιρίου στον ν. 4495/2017 υπό τους εξής όρους (μεταξύ άλλων):
• Να τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου για τις αποκαλυφθείσες στο ακίνητο αρχαιότητες (η οποία ακόμη δεν υπάρχει).
• Να τοποθετηθεί κατάλληλος φωτισμός για τη θέαση των αρχαιοτήτων του υπογείου (ο οποίος ακόμη δεν υπάρχει).
• Να καταργηθούν τα στοιχεία σκίασης στους εξώστες και στο δώμα (δηλαδή τα αυθαίρετα, τα οποία όπως φαίνεται… ακόμη υπάρχουν).
Νωρίτερα, δεδομένου ότι στο κτίριο είχαν ανακαλυφθεί αρχαία μωσαϊκά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) φαίνεται πως είχε δώσει την έγκριση για την υπαγωγή στον νόμο ύστερα και από εισήγηση ανθρώπου που βρίσκεται πολύ κοντά στην υπουργό Πολιτισμού.
Ελάχιστες ημέρες πριν εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου, που ενέταξε τις αυθαίρετες κατασκευές στον νόμο του 2017, είχε προστεθεί μία «φωτογραφική» παράγραφος στο άρθρο 29 του συγκεκριμένου νόμου, προκειμένου να γίνεται δυνατή η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης κι όχι μόνο κατεδάφισης, χωρίς να χρειάζεται οικοδομική άδεια, παρά μόνο έγκριση εργασιών.
Κι ενώ η Druzy ουσιαστικά δεν τηρούσε τους όρους που της επιβλήθηκαν για την ευνοϊκή υπαγωγή της στον νόμο του 2017, ο Κώστας Μπακογιάννης, τον Σεπτέμβριο του 2021, δίνει τελικά την απλή έγκριση εργασιών για την ολοκλήρωση των αυθαίρετων κατασκευών του κτιρίου, την οποία βασίζει σε αυτήν ακριβώς την υπαγωγή στον νόμο. Με λίγα λόγια, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 προστίθεται μια συγκεκριμένη παράγραφος σε νόμο του 2017.
Λίγες ημέρες αργότερα το ΥΠΠΟΑ αποφασίζει να εντάξει σε αυτόν τον νόμο τις αυθαιρεσίες που υπήρχαν στο κτίριο της Αρεοπαγίτου για να απολαύσει τα οφέλη της συγκεκριμένης παραγράφου. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Δήμος Αθηναίων, επικαλούμενος την παραπάνω νομοθεσία, εγκρίνει την ολοκλήρωση των εργασιών στις αυθαίρετες κατασκευές του κτιρίου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τον Μάιο του 2022 υπεγράφη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του κρατικού επενδυτικού ομίλου του Αμπού Ντάμπι (ADQ), στο οποίο φυσικά ηγείται ο σεΐχης Ταχνούν Μπιν Ζαΐντ Αλ Νάιαν, για την πραγματοποίηση επενδύσεων 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Επιπλέον, τα ΗΑΕ πρόκειται να είναι τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ, η οποία θα υποδεχθεί τους καλεσμένους της από το ερχόμενο Σάββατο, ενώ το ενδιαφέρον του σεΐχη έχει προσελκύσει και ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εταιρία Eagle Hills των Εμιράτων με την ελληνική Temes Constantakopoulos, του γνωστού επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία, συμφώνησαν το 2020 να επενδύσουν 500.000.000 ευρώ για νέα ξενοδοχειακή μονάδα επίσης στη Μεσσηνία.
Επομένως, προκύπτει το λογικό ερώτημα: Πώς ο Γιάννης Ρουμπάτης από επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόεδρος εταιρίας η οποία ανήκει σε έναν σεΐχη ο οποίος φαίνεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το Μαξίμου και επιχειρηματίες φίλους του;
Γιατί υπήρξε τέτοιος συντονισμός κινήσεων, ώστε να ευνοηθεί από την κυβέρνηση μια εταιρία στην οποία πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ο Γιάννης Ρουμπάτης και διευθύνουσα η σύζυγός του; Μήπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, θα έχει στο μυαλό του ότι θα πρέπει να ανταποδώσει τα κυβερνητικά ευεργετήματα;