Ανέβηκε στον θρόνο το 1952 σε ηλικία μόλις 25 ετών
Στον θρόνο της Βρετανίας και περισσότερων από 12 ακόμα χωρών από το 1952 η Ελισάβετ έχει κερδίσει τον τίτλο της μακροβιότερης μονάρχη στον κόσμο. Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ενώ ήταν μόλις 25 ετών.
Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο στο αβαείο του Γουέστμινστερ, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, δίνοντάς της μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Η Ελισάβετ, επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στη μακρόχρονη πορεία της συναντήθηκε και συνεργάστηκε με πολλούς ηγέτες και 15 Βρετανούς πρωθυπουργούς.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάστηκε η Ελισάβετ.
Η βασίλισσα της Αγγλίας έμεινε χήρα μόλις πριν από έναν χρόνο, μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτήματα για το μέλλον της μοναρχίας.
Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Αντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.
Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, και τη σύζυγό του Κέιτ.