Θύελλα αντιδράσεων από την τροπολογία του υπουργού που κατέθεσε μέσα στο νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας
Σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες εντός του Κοινοβουλίου αλλά και του υπουργείου Υγείας. Πρωταγωνιστές αυτού του σκληρού μπρα ντε φερ, που παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αυταρχικά καθεστώτα πλήρους ελέγχου, είναι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αλλά και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Το σίριαλ της ενδοκομματικής σύγκρουσης άρχισε από τα έδρανα της Βουλής, όταν αποκαλύφθηκε πως ο υπουργός Υγείας, χωρίς καμία προειδοποίηση και φυσικά χωρίς καμία συζήτηση με τους συλλόγους, προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας, η οποία προβλέπει αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης -μέσω των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων- των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Συγκεκριμένα, η τροπολογία Πλεύρη επί της ουσίας έρχεται να «πριμοδοτήσει» τους μεγάλους συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά, δηλαδή τον Γιώργο Πατούλη, μειώνοντας την εκπροσώπηση και άρα τον ρόλο που έχουν οι σύλλογοι της περιφέρειας στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η παρούσα τροπολογία, η οποία μάλιστα κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, έρχεται να ανατρέψει τις ρυθμίσεις του νόμου 4512/2018, που μάλιστα ήταν πρόταση που είχε καταθέσει ο ίδιος ο ΠΙΣ. Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι πως κατά της ρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ και στέλεχος της Ν.Δ.
Η δημοσιοποίηση της τροπολογίας, όπως ήταν λογικό, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ιατρικών Συλλόγων με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών Ιατρικών Συλλόγων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στον υπουργό Υγείας, ενώ υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν μόνοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά.
Παιχνίδια εξουσίας
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, που μαρτυρά πως πίσω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση παίζονται παιχνίδια εξουσίας, έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διοικείται και ελέγχεται πλήρως από στελέχη που πρόσκεινται στη Ν.Δ.
Συνεπώς, η αιφνιδιαστική και περίεργη ρύθμιση Πλεύρη φουντώνει τις φήμες που θέλουν το Μαξίμου να επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο του ΠΙΣ, βάζοντας σιωπητήριο στους διαφωνούντες. Εξάλλου, τόσο ο ΠΙΣ όσο και περιφερειακές ενώσεις δεν δίστασαν το προηγούμενο διάστημα να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως συνέβη και στην περίπτωση του προσωπικού γιατρού.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ορισμένοι που γνωρίζουν ονόματα και καταστάσεις μιλούν για μια ενδοπαραταξιακή κόντρα, η οποία έχει στόχο τον πλήρη έλεγχο του ΠΙΣ, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει το ριζικό σχέδιο αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη -δημόσιου και ιδιωτικού- της χώρας.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη τροπολογία έτυχε σκληρής κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος Αντρέα Ξανθό να ζητάει την απόσυρσή της και να καταγγέλλει τον Θάνο Πλεύρη πως θέλει να ελέγξει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.