Μίνι Ιράν θέλουν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι στη Θράκη!

Ο Τσαβούσογλου ζητά την εκλογή μουφτήδων με καθολική ψηφοφορία

Εωλοι οι ισχυρισμοί του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης

    • Γράφει ο
      Μανώλης Κοττάκης

H τουρκική εξωτερική πολιτική είναι συνήθως συστηματική, συνεπής και προβλέψιμη. Οχι πάντοτε και εύστοχη, όμως. Αυτό αποδεικνύει η έμπλεη εκνευρισμού ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας με αφορμή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, των λεγομένων μουφτήδων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής Πολιτείας έπιασε στον ύπνο την Αγκυρα, η οποία σχεδιάζει μετά τον θάνατο του ψευτομουφτή Ξάνθης Μέτε να επαναλάβει το αποτυχημένο πείραμα του 1990 και να επιχειρήσει την άμεση εκλογή μουφτή με καθολική ψηφοφορία από όλα τα μέλη της μειονότητας της Θράκης. Για τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή κ. Ομέρογλου συγκαλεί αυτές τις ημέρες διαρκείς συσκέψεις με τη συμμετοχή και βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το απονενοημένο διάβημά της. Το οποίο συνδέεται, βεβαίως, και με την πάγια τακτική της στο θέμα αυτό αλλά και με τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς με τη χθεσινή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακινεί ένα θέμα που συγκινεί τη θρησκευτική εκλογική βάση του προέδρου Ερντογάν.

Σκοπιμότητες

Θέτει, επίσης, εκ νέου ζήτημα παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης, την αναθεώρηση της οποίας επιδιώκει ο πρόεδρος Ερντογάν. Επίσης με εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και με στόχο να αποδράσει από την κληρονομιά του Κεμάλ το 2023, όταν θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης και 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ολα αυτά, όμως, δεν αναιρούν το βασικό πολιτικό γεγονός: στον 21ο αιώνα η Αγκυρα επιχειρεί με την άμεση εκλογή μουφτή να εγκαθιδρύσει Δημοκρατία ιρανικού τύπου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κάτι το οποίο απορρίπτεται πλέον όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνείδηση του τι σημαίνει αυτό, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες έχουν πάψει να κάνουν αναφορά στο ζήτημα της εκλογής μουφτή στις ετήσιες εκθέσεις θρησκευτικής ελευθερίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει, λοιπόν, ο κ. Τσαβούσογλου είναι ότι με την πολιτική αυτή θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οχι απλώς σε ελληνικό. Και όλα όσα ψευδώς αναφέρει στη μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο του θα καταστούν μπούμερανγκ. Η βασική κατηγορία που απευθύνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Ελληνική Δημοκρατία είναι ότι παραβιάζει το άρθρο 40 της Συνθήκης της Λωζάννης το οποίο ορίζει ότι η μειονότητα ρυθμίζει μόνη της τις θρησκευτικές υποθέσεις της. Μόνο που ο νέος νόμος δεν παραβιάζει το άρθρο αυτό. Αντιθέτως.

Πρώτον, διότι καθιερώνει μία διαδικασία εκλογής μουφτή την οποία εποπτεύει όχι κρατικός υπάλληλος, όπως στο παρελθόν ο νομάρχης, αλλά ο εκάστοτε μουσουλμάνος τοποτηρητής της Μουφτείας. Δεύτερον, διότι στο ευρύ συμβουλευτικό Σώμα υπόδειξης μουφτή μετέχουν 33 ιμάμηδες και θεολόγοι από τη μουσουλμανική μειονότητα αποκλειστικά. Τρίτον, διότι σε αντίθεση με το μοντέλο πολιτικού μουφτή πολιτικού Ισλάμ, ο οποίος έχει ισχύ μεγαλύτερη και από τους βουλευτές, καθώς σχεδιάζεται να προκύπτει από καθολική ψηφοφορία (αυτό λανσάρει η Αγκυρα), το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε το Κοινοβούλιό μας προβλέπει μία σειρά από ασυμβίβαστα που δεν επιτρέπουν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του μουφτή στην πολιτική ζωή, αντιθέτως ενθαρρύνουν τον περιορισμό του στα εξόχως σοβαρά θρησκευτικά του καθήκοντα. Τα κωλύματα αυτά, τα οποία ισχύουν και για τους θρησκευτικούς λειτουργούς, ηγέτες της πλειονότητας, μητροπολίτες, προβλέπουν την απαγόρευση της συμμετοχής τους σε πολιτικά κόμματα με την ιδιότητα του μέλους, την απαγόρευση να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα. Παρεμπιπτόντως, το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ελληνικής Πολιτείας προβλέπει, επίσης, στο συμβουλευτικό Σώμα υπόδειξης του μουφτή τη συμμετοχή των γυναικών σε αντίθεση με το αναχρονιστικό καθεστώς της Αγκυρας, η οποία απέρριψε στο παρελθόν, αλλά απορρίπτει και τώρα τη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφοφορία για την εκλογή μουφτή. Τέταρτο και σημαντικότερο: το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν παραβιάζει το άρθρο 40 της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο μουφτής στην Ελλάδα -και με τη συναίνεση της μουσουλμανικής μειονότητας- έχει δικαστικές αρμοδιότητες, καθώς, εφόσον του ζητηθεί από μέλη της μειονότητας, εφαρμόζει τη σαρία, τον ιερό νόμο του Κορανίου, ως δίκαιο που διέπει αστικές σχέσεις των μουσουλμάνων, όπως τα διαζύγια, η κληρονομιές, η επιμέλεια ανηλίκων και άλλα. Η ανακοίνωση, λοιπόν, είναι ξένη παντελώς τόσο προς τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία θρασύτατα επικαλείται, ξένη προς τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και ξένη προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τυχόν, δε, απόπειρα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει, όπως σχεδιάζεται στις συσκέψεις του προξενείου, σε άμεση εκλογή μουφτή προσεχώς θα προσκρούσει στο ευρωπαϊκό πολιτικό κεκτημένο αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες συνειδητοποιούν πλέον την κερκόπορτα που επιχειρεί να ανοίξει η Αγκυρα στην Ευρώπη. Για την ιστορία να επισημάνουμε ότι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περιέχει μερικά ασύστολα ψέματα. Χαρακτηρίζει τη μειονότητα της Θράκης «τουρκική», ενώ η Συνθήκη της Λωζάννης, με απαίτηση του επικεφαλής του τουρκικής αντιπροσωπίας δρα Ρίζα Νουρ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της την ονομάζει «μουσουλμανική». Στο γαλλικό αντίτυπό της, μάλιστα, περιέχεται ο όρος «μουσουλμανικές μειονότητες».

Οι μειονότητες

Η μειονότητα δεν είναι μία. Η ανακοίνωση, επίσης, περιέχει τον ισχυρισμό ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υιοθετεί το κείμενο που εξέδωσε η Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας. Ψευδές. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Σε σύσκεψη που έγινε στο τουρκικό προξενείο ο πρόξενος κ. Μουράτογλου επέβαλε στα μέλη της Συμβουλευτικής, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Ζεϊμπέκ και του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Μπαράν, το κείμενο που επικαλείται ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αναμειγνύεται στις θρησκευτικές υποθέσεις της μειονότητας, ενώ ο ίδιος παραμένει άσπιλος και αμόλυντος.

Και φτάνει να επικαλεστεί ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της εκλογής των ηγεσιών μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία, εξισώνοντας έτσι διά της πλαγίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τοπικούς θρησκευτικούς λειτουργούς όπως οι μουφτήδες και απειλώντας με παρέμβαση της Τουρκικής Δημοκρατίας στη μελλοντική εκλογή του νέου Οικουμενικού Πατριάρχη ως αντίποινα. Για την ιστορία παραθέτουμε το κείμενο-μνημείο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο τον εκθέτει ασύλληπτα σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι προβλέψιμη αλλά και ευάλωτη επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τούς ανέμους της συγκυρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ισλάμ και την αναθεώρηση των Συνθηκών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μία φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση των διεθνών Συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης. Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αγνοεί για άλλη μία φορά τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και, συνεπώς, τη βούληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας.

Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης παρέχει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές – κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΔΑ στο παρελθόν. Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Με αυτή τη νομική ρύθμιση η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές.

Καλούμε για άλλη μία φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και άλλες σχετικές συμφωνίες, και να θέσει τέλος στις πολιτικές πίεσης και εκφοβισμού έναντι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Οπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας».

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας: Παραποιείτε την αλήθεια

Εκνευρισμό και εκδηλώσεις πολιτικής υστερίας προκαλεί στην Αγκυρα ο νέος νόμος της ελληνικής κυβέρνησης που κατοχυρώνει τη σύγχρονη λειτουργία των μουφτειών, θεσμοθετώντας κατά τη Συνταγματική Τάξη έναν κοινώς αποδεκτό τρόπο επιλογής και αποχώρησης των μουφτήδων. Με μια από τις γνωστές στρεψόδικες ανακοινώσεις του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε χθες την Ελλάδα ότι «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα δικαιώματα της μειονότητας», την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική».

Αμεση, ψύχραιμη και αποστομωτική ήταν η απάντηση της Αθήνας στη νέα τουρκική αθλιότητα, σε μια στιγμή μάλιστα που η Αγκυρα ετοιμάζεται να βγάλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε πυκνή ανακοίνωση κάνει λόγο για «διαστροφή της πραγματικότητας» και «παραποίηση της αλήθειας», και υπογραμμίζει ότι «ο νέος νόμος δημιουργεί ένα σύγχρονο πλαίσιο για τις μουφτείες, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Την ίδια στιγμή, καλεί αυστηρά την Τουρκία «να αναλογισθεί, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβαστεί. Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Αγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα ελληνική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ιμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Απολαμβάνουν όλα όσα μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις».

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται πως ο νόμος της Ελλάδας «εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης και αγνοεί για άλλη μια φορά τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία, που διεκδικεί πέρα από κάθε νόμο να έχει λόγο στη Θράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι στη νομοθετική ρύθμιση για τους μουφτήδες έχουν ληφθεί υπόψη και οι συνταγματικές επιταγές και όσα προβλέπει και περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η Μουφτεία Ξάνθης με ανακοίνωσή της, «χαιρετίζει με αισιοδοξία το νέο πλαίσιο, που βάζει τέλος σε μια εκκρεμότητα άνω των 30 ετών».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα