Πηγή του κακού, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού είναι η επιδημία του κορονοϊού!
Σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσον αφορά τα αίτια της ακρίβειας και της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού κινήθηκε χθες ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ανατρέποντας ουσιαστικά το κυβερνητικό αφήγημα ότι για όλα φταίει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μιλώντας χθες στο Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφορικά με το πρόβλημα της ακρίβειας, εκτίμησε (σ.σ.: σχετική ανάρτηση στο ERTnews.gr) ότι δεν είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει ανέβει ο πληθωρισμός παγκοσμίως, αλλά οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στον κορονοϊό, όταν διακόπηκε η παραγωγική διαδικασία και ταυτόχρονα κράτη και κεντρικές τράπεζες στήριξαν εργαζομένους και επιχειρήσεις. «Αυτή η μεγάλη ρευστότητα και η ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δημιούργησαν και το φαινόμενο που ζούμε του παγκόσμιου πληθωρισμού. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, πάλι θα είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Προφανώς δεν θα είχαν την ίδια έκταση, θα ήταν διαφορετικά, αλλά δείτε τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες που δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αντίστοιχα φαινόμενα. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ακόμα πιο δομικός απ’ ό,τι είναι στην ευρωζώνη» εξήγησε.
Ωστόσο ο κ. Πατέλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια της οικονομίας. «Αν καταφέρουμε να περάσουμε και αυτόν τον χειμώνα, αυτή την παγκόσμια φουρτούνα, σχετικά καλύτερα από τους άλλους, αυτό θα μας βοηθήσει πάρα πολύ μεσοπρόθεσμα». Εκρουσε όμως και τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρέπει λόγω των παροχών να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Σε ερώτηση πόσο αντέχει δημοσιονομικά το κράτος να ενισχύει τους πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας: «Από τη μια να στηρίξουμε τους ασθενέστερους όπως έχει κάνει η κυβέρνηση και συνεχίζει να το κάνει στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας. Από την άλλη, η δημοσιονομική σταθερότητα βοηθάει όλους, και κυρίως τους ασθενέστερους, μεσοπρόθεσμα».