Ενώ ο Τσαβούσογλου θέτει ευθέως θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και μιλά για νησιά που δεν ανήκουν στην Ελλάδα
Μείζον ζήτημα προκύπτει με την επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου στη Θράκη χθες, καθώς από ελληνικό έδαφος επέλεξε να προκαλέσει, κάνοντας λόγο για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της γείτονος και νυν πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος, γνωστός και για το δόγμα του Στρατηγικού Βάθους, επισκέφθηκε αρχικά τον τάφο του ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε.
Στη συνέχεια, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα directus.gr, ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος επανειλημμένα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή λόγω των σχέσεών του με το παρακράτος που το τουρκικό προξενείο προσπαθεί να στήσει στην περιοχή.
Βιβλία
Ο προκλητικότατος μάλιστα Αχμέτ Νταβούτογλου δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπατριώτες της. «Η καρδιά μας χτυπά πάντα στα Βαλκάνια».
Μετά την επίσκεψη στον τάφο του ψευδομουφτή Αχμέτ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και οι συνοδοί τούτου επισκέφτηκαν το γραφείο του ψευδομουφτή Ξάνθης, όπου τους καλωσόρισε ο αναπληρωτής ψευδομουφτής.
Ο Νταβούτογλου παρουσίασε τα βιβλία που έγραψε και ένα Κοράνι στη βιβλιοθήκη του μουφτή Ξάνθης. Ο Χραλόγλου παρουσίασε στον Νταβούτογλου τα βιβλία «Τζαμιά» και «Μαστζήδες της Ξάνθης», που ετοίμασε ο ψευδομουφτής Ξάνθης. Δεν έχασε φυσικά την ευκαιρία να επισκεφθεί και τη… λεγόμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».
Θράσος Τσαβούσογλου! «Θα σ υνεχίσουμε τις παραβιάσεις»
Κάθε όριο ξεπέρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε χθες να αμφισβητήσει ελληνικά νησιά και βραχονησίδες και να ξεκαθαρίσει πως η Αγκυρα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. «Τι λένε εκεί; Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου (φωτό) σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT Haber. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, ακόμη, σε νησιά και βραχονησίδες τα οποία, όπως υποστήριξε, η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της και νησιά των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί. «Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες» υποστήριξε.
Ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ και τον όρο για τον ελληνικό εναέριο χώρο που έθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι δεν μπορεί η Αγκυρα να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια, ενώ προχώρησε στην εκτίμηση πως αυτή τη στιγμή υπάρχει διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα της Αγκυρας για νέα F-16 και αναβάθμιση των παλιών. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναγνώρισε ότι το πρόβλημα για την απόκτηση F-35 από την Τουρκία παραμένει, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αφορούν τα F-16 και αυτό πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατό». Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι ΗΠΑ πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτό το θέμα στο εσωτερικό τους, γιατί, όπως ανέφερε, οι συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο πλευρών ήταν θετικές μέχρι στιγμής.
Ωστόσο συνέχισε στο μοτίβο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση στην αμερικανική Βουλή μη δεσμευτική για την Τουρκία και επεσήμανε ότι αναμένεται και η απόφαση της Γερουσίας προτού υπάρξει η τελική απόφαση. Στο πλαίσιο της οικοδόμησης μετριοπαθέστερου προφίλ, μάλιστα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε συνολικά στις προσπάθειες της Αγκυρας να άρει τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί σε σχέση με τις αγορές εξοπλιστικών, φέρνοντας ως παράδειγμα και τη συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρωτίστως επιθυμεί να αγοράζει αμυντικά συστήματα από τους συμμάχους της.
Προκόπης Παυλόπουλος: Το Καστελόριζο έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και το Καστελόριζο, έχουν, εκτός από αιγιαλίτιδα ζώνη, και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ομιλία του στο Καστελόριζο, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) με τίτλο «Το Δίκαιο της Θάλασσας» και επισήμανε ότι «η Τουρκία παραβιάζει, συστηματικώς και προκλητικώς, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και πρέπει να υποστεί τις κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλεπόμενες κυρώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «οιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλάσσιων ζωνών που της ανήκουν κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση Montego Bay του 1982) -άρα και οιαδήποτε σχετική συζήτηση, αντιστοίχως, ως προς την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα εν προκειμένω- έχει ως αφετηρία την εξής θεμελιώδη θέση, η οποία αποτελεί πάγιο και αδιαπραγμάτευτο πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής» «Μία και μόνη διαφορά υφίσταται προς επίλυση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της επέκεινα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, κατά πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κατά πλήρη εφαρμογή, υπό το φως και της διεθνούς νομολογίας, κατεξοχήν των διατάξεων της κατά τ’ ανωτέρω Σύμβασης του Montego Bay του 1982» προσέθεσε.
Οπως είπε, ο όρος «θαλάσσιες ζώνες» αδοκίμως χρησιμοποιείται και ο πληθυντικός αυτός δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη νομικά εσφαλμένη και πολιτικώς επικίνδυνη ορολογία περί «διαφορών», η οποία ατυχώς υιοθετήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Τουρκίας της 8ης Ιουλίου 1997.
«Αυτός ο πληθυντικός έχει από πλευράς Ελλάδας οριστικώς και αμετακλήτως καταδικαστεί μετά το 2004» κατέληξε.