Με αφορμή τις χυδαιότητες Βερναρδάκη κατά Κεραμέως, επιχείρησε με ανοίκειους υπαινιγμούς να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την επίθεση στα γραφεία του Ομίλου Real
Διέβη τον Ρουβίκωνα της τοξικότητας, την οποία κατά τα άλλα χρεώνει -πολλές φορές ορθώς- στην Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρέμβει στη συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως για τα ΑΕΙ στην Ολομέλεια της Βουλής, από όπου προχώρησε σε μια εμπρηστικότατη τοποθέτηση, αφήνοντας ανοίκειους υπαινιγμούς εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, με αφορμή την απαράδεκτη ανάρτηση του βουλευτή Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως «Πισπιρίγκου της Παιδείας» (σημειωτέον πως η «δημοκρατία» ανέδειξε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της το ρεσιτάλ χυδαιότητας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), ο πρωθυπουργός επιχείρησε επί της ουσίας να συνδέσει την επίθεση στα γραφεία του Ομίλου Real με την Κουμουνδούρου…
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Βερναρδάκη, μιλώντας για απαράδεκτες δηλώσεις. Προφανώς, καλώς έπραξε. Μόνο που, αμέσως μετά, άφησε άνευ προηγουμένου υπονοούμενα κατά των πολιτικών του αντιπάλων. «Μιλάτε για ποιότητα του δημόσιου λόγου και της ενημέρωσης επειδή το είπαν κάποιοι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Και όλα αυτά την ώρα που μπήκε βόμβα σε σταθμό που κατέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα» ανέφερε επί λέξει ο πρωθυπουργός, αφήνοντας δηλαδή, εμμέσως πλην όμως πολύ σαφώς, να εννοηθεί πως πίσω από την επίθεση στον Real βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέτοιοι ισχυρισμοί πολώνουν έτι περαιτέρω το πολιτικό κλίμα της χώρας και δεν περιποιεί τιμή να ακούγονται στον ναό της δημοκρατίας. Εξάλλου, σε περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει τέτοια επιβαρυντικά στοιχεία, θα έπρεπε να υπάρξει αμέσως σχετική επίσημη καταγγελία και όχι μισόλογα από το βήμα της Βουλής, και δη από τα πρωθυπουργικά χείλη. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όταν οι αρχηγοί ανταλλάσσουν ανυπόστατες κατηγορίες, τότε αναπόφευκτα η χώρα βαδίζει στον κατήφορο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Κατά τα λοιπά, πάντοτε με αφορμή τις χυδαιολογίες Βερναρδάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικώς στον Αλέξη Τσίπρα, που επέλεξε να παρέμβει σήμερα και όχι χθες στη συζήτηση, κατηγορώντας τον ότι «κρύβεται» από τη Βουλή και «δεν έχει το θάρρος να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από τη Νίκη Κεραμέως» για τις αθλιότητες του βουλευτή του. Καταλόγισε μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση «εκτσογλανισμό» της δημόσιας ζωής. Οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως φώναζαν από τα έδρανα «ντροπή, ντροπή». Λίγο αργότερα, μάλιστα, και η Νίκη Κεραμέως ήρθε σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα με τον Πάνο Σκουρλέτη.
Όλα ξεκίνησαν όταν η υπουργός Παιδείας μιλούσε επί του νομοσχεδίου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος αντιδρούσε εντόνως από τα έδρανα. «Μην κουνάτε το χέρι σας, κ. Σκουρλέτη. Αρκετά έχουμε δει από χυδαιότητες» είπε αρχικά η υπουργός, με τον βουλευτή να τη ρωτά «τι εννοείτε;». Τότε, η Νίκη Κεραμέως, έξαλλη, απάντησε «τι εννοώ; Δεν έχετε την τσίπα να πείτε συγγνώμη. Στέλεχός σας με παρομοιάζει με κατηγορούμενη παιδοκτόνο. Πιο κάτω δεν έχει. Η κοινωνία κρίνει και συγκρίνει». Ο Πάνος Σκουρλέτης πάντως συνέχισε να φωνάζει από τα έδρανα «ντροπή σας! Να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτό που είπε ο πρωθυπουργός».
Ύστερα από όλα αυτά, η συζήτηση στη Βουλή έχει μετατοπιστεί από την ουσία του κρίσιμου νομοσχεδίου, που αλλάζει άρδην τα πανεπιστήμια. Η μαραθώνια συνεδρίαση συνεχίζεται σήμερα, εν μέσω ηχηρών αντιδράσεων τόσο του πανεπιστημιακού όσο και του πολιτικού κόσμου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική ιδίως στις διατάξεις που αφορούν τις διοικήσεις των ΑΕΙ, ενώ σε σειρά παρατηρήσεων προέβη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, την οποία υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ωστόσο απορρίφθηκε με τις ψήφους της Ν.Δ.
Παρά τις αντιδράσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «ο ακαδημαϊκός κόσμος στηρίζει τον κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου», τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, πως δίνεται η δυνατότητα τα πανεπιστήμια να αποτελέσουν «θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε πως «καμία συντηρητική επιλογή και πρόταση δεν συνιστά μεταρρύθμιση», ενώ για νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ε.Ε. για πτυχία χωρίς αντίκρισμα σε ένα πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται μίλησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πόλεμος Μαξίμου – Κουμουνδούρου με εκατέρωθεν κατηγορίες
Τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδέσει τον εμπρησμό στη Real Group με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγορίες περί τοξικότητας αντάλλαξαν και οι δύο πλευρές.
Με τον Αλεξη Τσίπρα να αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά και για όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε χθες από τον κ. Μητσοτάκη «να ανακαλέσει την αθλιότητα».
«Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα καταρρέει τόσο θα γίνεται ολοένα και πιο κυνικός και επικίνδυνος» είπε και τόνισε: «Αυτό δεν είναι μια απλή αθλιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πια επικίνδυνος για τη δημοκρατία. Απαιτούμε άμεσα να ανακαλέσει. Καταλαβαίνουμε τον πανικό του, αλλά όσο ακόμη θα βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας οφείλει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ευθύνη και σοβαρότητα».
Ο βουλευτής Κ. Ζαχαριάδης έγραψε στο twitter ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι «ο ορισμός της τοξικότητας και του εμπρηστικού κλίματος» και έκανε λόγο για «πολιτική αθλιότητα», σημειώνοντας, επιπλέον, ότι «κάθε μέρα αποδεικνύει ότι ο κυνισμός του δεν έχει όρια, είναι επικίνδυνος!».
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο Παύλος Πολάκης. Εγραψε σε ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, ότι «εκτσογλανισμός» -χαρακτηρισμός του πρωθυπουργού κατά του ΣΥΡΙΖΑ- είναι οι κατηγορίες για 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς, οι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών σε νοσοκομεία, οι 30.500 θάνατοι από την πανδημία, τα καπέλα σε διυλιστήρια, η ασυλία σε τραπεζίτες, η Novartis κ.ά. «Η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι και αλλιώς και μέχρι τέλους» σημείωσε.
Με αφορμή, ωστόσο, τη δήλωση του Π. Πολάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, καθώς είπε πως «όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονούνται και τα αποτελέσματα που προκαλεί η τοξικότητα, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός». Οχι, δεν είπε αυτή τη φράση για την τοξικότητα που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή με όσα δήλωσε, αλλά για τον κ. Τσίπρα, επειδή, όπως είπε, δεν πήγε στη Βουλή να αποδοκιμάσει αυτές τις πρακτικές και να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τον «τραμπισμό αλά γκρέκα», τις οποίες υιοθέτησε διά της σιωπής του. Είπε, καταλήγοντας, πως η ανάρτηση του κ. Πολάκη επιβεβαιώνει «μέχρι κεραίας όσα είπε ο πρωθυπουργός».
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έδειξε στη Βουλή το τοξικό πρόσωπο ενός πολιτικού που αγωνιά για το μέλλον του. «Εκανε, επίσης, αναφορά στο πρόσωπό μου για μια αντιπαράθεση με την κυρία Κεραμέως πριν από έναν χρόνο εντός Βουλής, για την οποία τότε δόθηκαν εξηγήσεις. Για ποιον λόγο επανέρχεται τώρα; Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος μού ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για μια προσβλητική του έκφραση» είπε.