Βουλευτές του ενοχλήθηκαν από την παρουσία ιερέων στη Βουλή
Το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ στάθηκε αφορμή ώστε να βγει εκ νέου στην επιφάνεια η δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ προς την Εκκλησία. Στον νέο νομοπλαίσιο περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία λύνεται το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις των ιερέων, το οποίο εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης, ωστόσο, ενοχλήθηκε από την κλήση πέντε εκπροσώπων των ιερέων στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, μιλώντας για «υπερεκπροσώπησή» τους, ενώ δεν έλειψαν και οι αδιανόητες αναφορές περί εικόνα «μεσαίωνα».
Όσο για την ουσία της ρύθμισης, αλλά και αναφορικώς με το τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη ψηφοφορία, ο Νίκος Φίλης δεν άνοιξε ακριβώς τα χαρτιά του, καθώς υποστήριξε πως «από άποψη κλαδικής διευθέτησης είναι σωστό. Εργαζόμενοι είναι και οι ιερείς, θέλουν να έχουν οργανικές θέσεις», ισχυριζόμενος, ωστόσο, ταυτοχρόνως πως το μείζον θέμα είναι η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας φαινόμενα «δεσποτοκρατίας». Ταυτόχρονα, απρεπή συμπεριφορά επέδειξαν και άλλοι συνάδελφοί του στο κόμμα, όπως ο Κώστας Μάρκου, ο οποίος σχολίασε ειρωνικά πως «αυτό δεν θα είναι ακρόαση φορέων, αυτό θα είναι συλλείτουργο».
Σημειωτέον πως οι κληρικοί δήλωσαν απολύτως ευχαριστημένοι με τις σχετικές ρυθμίσεις, ευχαριστώντας την υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση, καθώς έπειτα από χρόνια ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση 2.311 θέσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος και ακόμη 955 για την Εκκλησία της Κρήτης. Απαντες, μάλιστα, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο κρατικός κορβανάς. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Θα συνταχθεί, άραγε, η Κουμουνδούρου με το δίκαιο αίτημα των κληρικών ή θα υπερισχύσουν η εμπάθεια και η εχθρότητά της απέναντι στην Εκκλησία;