Ο πρωθυπουργός στο συνέδριο για το Δημογραφικό ανακοίνωσε μερικά θετικά μέτρα, όπως η στελέχωση των μονάδων υγείας της περιφέρειας (κυρίως των νησιών) από γυναικολόγους και παιδιάτρους, ώστε να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας εκεί, και η επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών και δημοτικών έως τις 6 το απόγευμα.
Όμως, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θέση κάποιων ακραίων» την άποψη πως η πληθυσμιακή συρρίκνωση απειλεί το έθνος. Επίσης, δήλωσε ότι το έθνος μας «έχει αποδείξει για πολλούς αιώνες τώρα ότι και αντέχει και ανανεώνεται και εμπλουτίζεται».
Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει ότι η μείωση του αριθμού των Ελλήνων είναι «απειλή της ταυτότητάς μας ως Ελλήνων». Απλώς θεωρεί ότι είναι «υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο». Τα χρήματα, δηλαδή, κινδυνεύουν, όχι το έθνος. Ζητούνται φορολογούμενοι, όχι νέοι Ελληνες.
Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός προτείνει «ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών». Και η απορία είναι: Οι «νόμιμοι» μετανάστες θα είναι οι παράνομοι που μια κυβέρνηση αποφασίζει να νομιμοποιήσει για να βρει ψηφοφόρους; Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει τη σύνθεση του πληθυσμού, επειδή είναι πεπεισμένος ότι δεν κινδυνεύει το έθνος; Έχει αναλογιστεί κάποιος πώς ήχησε αυτή η φράση του πρωθυπουργού στους λαθροδιακινητές Αφρικής και Ασίας;
Πάντως, καλό θα ήταν να διευκρινίσει ο πρωθυπουργός τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «ελληνικό έθνος». Μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν δείχνει να προτίθεται να υπηρετήσει αυτό που οι πολλοί νοούν ως ελληνικό έθνος, αλλά έχει εκφραστεί απερίφραστα εναντίον της ιδέας της εθνικής προτεραιότητας, τασσόμενος εναντίον του νατιβισμού. Το ελληνικό έθνος έχει μια σειρά από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αξίες και πνευματικά προτάγματα, τα οποία μπορεί να υπηρετήσει μια κοινότητα ανθρώπων που θεωρεί ότι την ενώνουν ο τόπος, η γλώσσα, τα βιώματα, τα συλλογικά οράματα, οι αγώνες υπέρ της ελευθερίας και η χριστιανική πίστη. Ολα αυτά δεν είναι εφικτό να «χωνευτούν» και να αποτελέσουν τη νέα κοσμοθεωρία κάποιων εξ αλλοδαπής «μεταγραφών».
Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για το Δημογραφικό ζήτημα στηρίζεται σε λάθος βάση.