Γιατροί και υπεύθυνοι σε γραφεία τελετών κέρδιζαν χρήματα, όταν κατέληγαν οι άτυχοι ηλικιωμένοι που διέμεναν σε άθλιες συνθήκες
Στα ίχνη κυκλώματος που λειτουργούσε παράνομο οίκο ευγηρίας σε ξενώνα στις Σέρρες και οι υπεύθυνοι είχαν στήσει «βιομηχανία» θανάτων των ηλικιωμένων τροφίμων, τους οποίους συγκάλυπταν με τη βοήθεια γιατρών και γραφείων τελετών, έφτασαν οι άνδρες του Τμήματος Ηράκλειας στις Σέρρες, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια ερευνών.
Γιατροί και υπεύθυνοι σε γραφεία τελετών κέρδιζαν χρήματα και έστελναν στον θάνατο ηλικιωμένους. Οι συγγενείς τους, που πλήρωναν το παράνομο γηροκομείο ώστε να έχουν φροντίδα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έπεφταν θύμα απάτης, καθώς οι εξηγήσεις και τα πλαστά έγγραφα που τους έδειχναν έμοιαζαν άκρως πειστικά.
Η έρευνα για τη δράση του κυκλώματος ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου του 2020, μετά τον εντοπισμό του ξενώνα που λειτουργούσε παράνομα σε περιοχή των Σερρών, φιλοξενώντας ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα. Τότε είχε συλληφθεί ο υπεύθυνός του και προέκυψε πως από τα τέλη Αυγούστου του 2020 μαζί με δύο γυναίκες είχε μετατρέψει τον ξενώνα σε οίκο ευγηρίας χωρίς την απαραίτητη άδεια.
Με απώτερο σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος, φιλοξενούσαν ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς μέτρα υγιεινής. Μάλιστα, στον ξενώνα είχαν εντοπιστεί κατά την έρευνα ναρκωτικά χάπια, για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ιατρικές συνταγές.
Η έρευνα των Αρχών δεν σταμάτησε και πλέον διαπιστώθηκε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 οι υπεύθυνοι του ξενώνα είχαν συγκαλύψει τον θάνατο δύο ηλικιωμένων γυναικών που διέμεναν σε αυτόν, με σκοπό να μην αποκαλυφθούν ο παράνομος οίκος ευγηρίας και η πλημμελής φροντίδα που παρείχε στους τροφίμους. Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι με τη συνδρομή των υπεύθυνων γραφείων τελετών μετέφεραν τις νεκρές ηλικιωμένες σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων και στη συνέχεια δύο γιατροί εξέδωσαν πιστοποιητικά θανάτου με τα οποία βεβαίωσαν ψευδώς ότι οι δύο γυναίκες άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί και όχι στο γηροκομείο.
Μετά τις νέες αποκαλύψεις η δικογραφία που σχηματίστηκε επανυποβλήθηκε στον ανακριτή Σερρών που χειρίζεται την υπόθεση. Σε βάρος του 51χρονου υπευθύνου του ξενώνα και των δύο γυναικών, ηλικίας 52 και 47 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία, έκθεση, παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και ηθική αυτουργία σε έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, κατά περίπτωση. Ακόμη, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο γιατρών, ενός 54χρονου άνδρα και μιας 62χρονης γυναίκας, για έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, ενώ, τέλος, δύο υπεύθυνοι γραφείων τελετών, ηλικίας 55 και 60 ετών, κατηγορούνται για συνέργεια σε έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων.
«Είδαμε πως υπήρχαν ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να κουνηθούν και να μετακινηθούν. Φροντίσαμε να διακομιστούν στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί και η κατάσταση της υγείας τους» είπε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών Γιώργος Κουτσάκης.
Με τη σειρά του, ένας φαρμακοποιός της περιοχής αποκάλυψε πώς έφτασε η Αστυνομία στη ίχνη του παράνομου οίκου ευγηρίας. «Είδαμε μια ηλικιωμένη κυρία με το νυχτικό της βρεγμένο να τρέχει και να περιφέρεται στους δρόμους. Τότε, χωρίς να ξέρουμε από πού προέρχεται, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία κι έτσι ανακαλύφθηκε ο παράνομος οίκος ευγηρίας» τόνισε ο Γιώργος Τάτσιος.