Η Χαριλάου Τρικούπη δεν κατάφερε να διασφαλίσει ούτε την εύρυθμη λειτουργία ούτε τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας
Οι εσωκομματικές κάλπες που στήθηκαν χθες στο Κίνημα Αλλαγής για την εκλογή νέων κομματικών οργάνων και την επιλογή του νέου ονόματος ξαναφέρνουν από τα αζήτητα της Ιστορίας το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Όμως, την ίδια στιγμή, αμαυρώθηκαν από βαρύτατες καταγγελίες για θεσμικές και καταστατικές παραβιάσεις που αλλοίωσαν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας.
Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμούσε να προσδώσει στη χθεσινή ημέρα πανηγυρικό τόνο. Στόχος του ήταν, από τους 270.000 ψηφοφόρους (και από άλλα κόμματα) που προσήλθαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, πριν από λίγους μήνες, να εμφανιστούν αυτή τη φορά πάνω από 100.000 πολίτες, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει βάσιμα τον ισχυρισμό του ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. ξανάρχεται στα πράγματα.
Πρωταρχικό του μέλημα, σύμφωνα με συνεργάτες του, να επιτευχθεί μια νίκη γοήτρου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την προσεχή Κυριακή στήνει προεδρικές κάλπες για την εκλογή του Α. Τσίπρα μόνο από τα 60.000 κομματικά μέλη. Στο τέλος της χθεσινής μέρας, όμως, αυτό που έμεινε στον αέρα ήταν η αιωρούμενη καχυποψία και οι επίσημες δηλώσεις για παλαιοκομματικές τακτικές, διπλοψηφίες, ψεύτικες εγγραφές μελών, πλαστοπροσωπίες και όλα αυτά τα εύηχα που συνοδεύουν συνήθως τις εσωκομματικές διαδικασίες στον εγχώριο πολιτικό εξωτισμό.
Η Χαριλάου Τρικούπη, όπως όλα δείχνουν, δεν κατάφερε να διασφαλίσει ούτε την εύρυθμη λειτουργία ούτε τον αδιάβλητο χαρακτήρα της όλης διαδικασίας. Στα κεντρικά έφτασαν πολλές καταγγελίες για χρήση μη αριθμημένων φακέλων, έλλειψη μητρώου εγγεγραμμένων και για σημαντικές περιπτώσεις διπλοψηφίας. Ενδεικτικά, στα Χανιά, παλαιά κοιτίδα του κόμματος, παραιτήθηκε στέλεχος της Εφορευτικής Επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι διαβλήθηκε η εκλογική διαδικασία. Μέλη του κόμματος υποστήριξαν δημόσια ότι δεν υπήρξε κανένας απολύτως έλεγχος στο πόσες φορές ψήφισε καθένας.
Οι ίδιοι υποστήριζαν επίσης ότι όποιο μέλος ήθελε πήγαινε σε εκλογικό κέντρο της αρεσκείας του, έλεγε το όνομά του, το σημείωναν απλώς στην Εφορευτική Επιτροπή και μετά ψήφιζε. Ακολούθως μπορούσε να επαναλάβει το ίδιο σε άλλα εκλογικά κέντρα! Οπως ισχυρίζονται, σε Μαλεβίζι, Κρουσώνα και Τυμπάκι, έγιναν αναφορές ότι πολλοί ψηφοφόροι εμφανίστηκαν σε παραπάνω από ένα εκλογικά σημεία. Σαν να μην έφτανε αυτό, τη διαδικασία δυσχέραναν, όπως επισημάνθηκε, η έλλειψη ηλεκτρονικών μέσων και ο περιορισμένος αριθμός τάμπλετ στα εκλογικά τμήματα, που ταλαιπώρησε αφάνταστα όσους προσήλθαν.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις για το όνομα ήταν δύο: «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» με σήμα τον ήλιο και «Κίνημα Αλλαγής» όπως ισχύει τώρα και με το ίδιο «αδιάφορο» σύμβολο. Το νέο όνομα θα δυσχεράνει με βεβαιότητα την αποπληρωμή του δυσβάσταχτου χρέους των 300.000.000 ευρώ. Οπως θυμωμένα έγραψε ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, «δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχει επιλογή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως συνιστώσα στο Κίνημα Αλλαγής. Έτσι, θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο ο τίτλος ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται και στον ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά Κινήματος Αλλαγής και στον μαυρισμένο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Αρα δίνουμε λαβή να μαυρίσουν και τα δύο».
Γ.Χ.