Αφαιρέθηκαν ξύλινα υποστυλώματα και έκλεισαν για τους επισκέπτες περιοχές του αρχαιοελληνικού μνημείου
Δεν έχουν αφήσει μνημείο για μνημείο στην Τουρκία του οποίου να μην έχουν προσβάλλει την Ιστορία οι γείτονες, οι οποίοι απέδειξαν με τις πράξεις τους κυρίως στην Αγία Σοφιά αλλά και αλλού πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, όπως άλλωστε και ο βυζαντινός, δεν χωρούν στην… κουλτούρα που διαμορφώνει πια στη χώρα ο νεοσουλτάνος Ερντογάν. Αν και στην περίπτωση αυτή μπορεί να μην υπήρξε εμπλοκή της Αγκυρας, η μετατροπή τμήματος του ναού της Αθηνάς στην Αττάλεια σε είσοδο… μπαρ από επιχειρηματίες της περιοχής προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα μνημεία στην Τουρκία.
Και αν το νυχτερινό κέντρο μπορεί να δημιουργήθηκε σε ιδιωτικό χώρο, τα υπόλοιπα που συνέβησαν έγιναν θέμα στην τουρκική «Hurriyet»! Το μπαρ, λοιπόν, με το όνομα Απόλλων άνοιξε για τους πελάτες του την περασμένη Δευτέρα, στις 2 Μαΐου 2022.
Το ρεπορτάζ
Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ, τα ξύλινα υποστυλώματα και τα κιγκλιδώματα που είχαν μπει για να προστατεύουν τον αρχαιοελληνικό ναό, ο οποίος χρονολογείται από το 150 μ.Χ., αφαιρέθηκαν την προηγουμένη των εγκαινίων.
Η καταστροφή, όμως, δεν περιορίστηκε εκεί: Ακολούθως με την τοποθέτηση ειδικών σιδερένιων πάνελ έκλεισαν οι περιοχές που ήταν προσβάσιμες για τους επισκέπτες του ναού, ενώ οι υπεύθυνοι του μπαρ έστρωσαν ακριβώς μπροστά στην είσοδο ένα κόκκινο χαλί πολλών μέτρων για τη διευκόλυνση των πελατών, ώστε να μη δυσκολεύονται να περπατήσουν στα χώματα και στις πέτρες! Πάντα κατά το ρεπορτάζ, οι υπεύθυνοι του νυχτερινού κέντρου δεν δίστασαν, μάλιστα, να φωτίσουν την είσοδο αλλά και να τοποθετήσουν στο σημείο συσκευή ακτίνων Χ για όσους εισέρχονται στον χώρο διασκέδασης.
«Υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο σε μια ιδιωτική ιδιοκτησία πριν. Η είσοδος του εστιατορίου ήταν στο πίσω μέρος. Οταν όμως έγιναν όλες οι εργασίες για το άνοιγμα του μπαρ, μετέφεραν την πόρτα του χώρου μπροστά χωρίς καμία άδεια. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία και, δυστυχώς, προέκυψε αυτή η εικόνα» δήλωνε στην εφημερίδα «Hurriyet» ένας εκ των αρχαιολόγων που συμμετείχαν στις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, τόνισε πως «ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν, επίσης, αρνητική επίδραση στα έργα. Είναι επίσης πολύ κακό για την εικόνα. Οι προβολείς αναβλύζουν από χιλιάδες χρόνια Ιστορίας. Τακτοποίησαν το τεράστιο κτίριο σαν ένα περίπτερο».