Τι περιλαμβάνει το σχέδιο προκειμένου τα τιμολόγια να επιστρέψουν στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού
Θέμα ωρών θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας, το οποίο θα αφορά τη μείωση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένα μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να «κλειδώσουν» οι παρεμβάσεις, ώστε τα τιμολόγια που λαμβάνουν οι καταναλωτές να επιστρέψουν στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τα «αποκαλυπτήρια» του νέου σχεδίου για τη μείωση των λογαριασμών στο ρεύμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, με διάγγελμα του ίδιου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν πως μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες (16-18 Μαΐου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα της ενέργειας.
Το σενάριο που προκρίνεται είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με το σχέδιο να ενεργοποιείται από τον ερχόμενο Ιούνιο, και θα είναι διάρκειας έξι μηνών, δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2022. Οπως έχει σημειώσει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απορροφηθεί από τον νέο μηχανισμό τουλάχιστον το 80% της επιβάρυνσης που έχουν επωμιστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το μέτρο θα είναι οριζόντιο, δηλαδή θα αφορά όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο τους ευάλωτους, ενώ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στόχος θα είναι να στηριχτούν και όσοι καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες.
Με το ισχύον καθεστώς της μηνιαίας επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, τα συγκεκριμένα νοικοκυριά επιδοτούνται μερικώς, ενώ έως και σήμερα εξαιρούνται της επιδότησης όσα ακίνητα δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Στο τραπέζι βρίσκεται η διεύρυνση του ορίου, ώστε να επιδοτούνται μεγαλύτερες καταναλώσεις, για παράδειγμα έως 500 kWh, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε αυτό το ύψος η ελάφρυνση των λογαριασμών είναι αμελητέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «λογαριασμός» για την κρατική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ προβλέπεται να διασφαλιστούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Στο μεταξύ, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι επιδοτήσεις του Μαΐου που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται γύρω στα 60-65 ευρώ η μεγαβατώρα, σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη επιδότηση των λογαριασμών για τον μήνα Απρίλιο, που είχε διαμορφωθεί στα 72 ευρώ.
Στο ίδιο ύψος θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις (130 €/ MWh), καθώς εκτιμάται πως δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα λόγω του ενεργειακού κόστους.