Φανταστικά παιχνίδια συνωμοσιολογίας «βλέπει» η Κουμουνδούρου πίσω από την αξιοποίηση των πρώην ανακτόρων
Mε έμφαση στη σύνδεσή του με τη φύση, κατά τα πρότυπα του Dumfries, που διαχειρίζεται στη Σκοτία το Ιδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να αναδείξει το κτήμα και τις εγκαταστάσεις του Τατοΐου, όπως σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκοτία, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ιδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο, που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο κτίριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ιδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Foundation) και το οποίο έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Το Dumfries υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75.000.000 ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές, και αυτός ο πρώτος κύκλος έργων κεντρικής σημασίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση – συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση – συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες – επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 κτίρια. Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων, ενώ εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ακόμα ότι τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες – επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο.
Κι όμως, πίσω από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κάτι σαν συνωμοσία του κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει «το όνομα των Γλύξμπουργκ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ενεργεί «ως αυλάρχης» τους, χαρακτηρίζοντας «μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες» το ταξίδι. Απαντώντας η Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018 μιλούσε για “επίσκεψη-ορόσημο” και σήμερα, που ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος πρόσκλησή του τον συναντά στη Σκοτία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνομωσιολογικά. Υστερα αναρωτιούνται γιατί ουδείς τούς παίρνει στα σοβαρά».
«Το θέμα δεν είναι η συνάντηση ενός Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο, το θέμα είναι οι επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το όνομα των Γλύξμπουργκ στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, κάτι για το οποίο τόσο ο ελληνικός λαός όσο και ο ιδρυτής του κόμματός του και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάνθηκαν οριστικά το 1974» ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τη σκιαμαχία του.