Η κυριαρχία Τσίπρα, σε συνδυασμό με την αντοχή που επέδειξαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, δείχνει τη δύσκολη συγκατοίκηση
Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Μετά την τετραήμερη συνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε και ολοκληρώθηκε με επεισοδιακό τρόπο, θολώνοντας το πολιτικό μήνυμα για «Νέα Αρχή με Πολιτική Ανατροπή» που επιθυμούσε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας, η Κουμουνδούρου κάνει ταμείο.
Η θεαματική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, σε συνδυασμό με την αντοχή που επέδειξαν οι δυνάμεις της «Ομπρέλας», επιβεβαιώνει μια συγκατοίκηση με πολλά προβληματικά χαρακτηριστικά, της οποίας οι αντοχές θα κριθούν το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ακολουθεί μια μακρά και παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στη χώρα αναχαιτίζει τυχόν εσωκομματικά διαβήματα και κινήσεις που θα έθεταν υπό αμφισβήτηση την ενότητα του κόμματος.
Πολύ περισσότερο σήμερα, που, όπως καθολικά αναγνωρίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική συγκυρία είναι για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό ιδιαίτερα ευνοϊκή, με την κυβέρνηση να έχει εισέλθει πλησίστια σε έναν διακριτό κύκλο φθοράς και το κόμμα τους, σύμφωνα με την εκδοχή των στελεχών του, «όλο και τσιμπάει» ένα κομμάτι της διάχυτης δυσαρέσκειας εξαιτίας της ασήκωτης ακρίβειας και της ολέθριας διαχείρισης της πανδημίας.
Ο σχεδιασμός των προσεχών κινήσεων έχει ξεκινήσει από χθες, δεδομένου ότι ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, καθώς πλησιάζει η 15η Μαΐου, οπότε θα στηθούν 500 κάλπες στην επικράτεια για την εκλογή προέδρου (του Αλέξη Τσίπρα εν προκειμένω) και της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα 61.500 μέλη του κόμματος.
Μέλημα της ηγεσίας είναι να λάβει η διαδικασία πανηγυρικό χαρακτήρα. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στους συνεργάτες του ο Αλ. Τσίπρας, «η μαζική συμμετοχή στην εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση θα είναι το μήνυμα ότι ο εφιάλτης -η κυβέρνηση Μητσοτάκη- τελειώνει».
Εκ των πραγμάτων βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να δώσει και μια μάχη εντυπώσεων. Οπως λέει ο πολύπειρος αγωνιστής Μιχάλης Σαμπατακάκης, ο αριθμός των μελών -παλαιών και νέων- που θα προσέλθουν στις κάλπες θα συγκριθεί αναπόφευκτα με τους 270.000 ψηφοφόρους του Νίκου Ανδρουλάκη, τους 400.000 του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 1.000.000 του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο τρόπος εξάλλου που θα αποφασίσει η βάση για τη νέα Κ.Ε. προκαλεί νέες τριβές, αφού, όπως υποστηρίζει η «Ομπρέλα», θα οδηγήσει σε ένα κόμμα «ομοσπονδιακού τύπου». Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο Πάνος Λάμπρου, επειδή δεν θα υπάρχει ενιαία λίστα για όλη την επικράτεια, αλλά κάθε περιφέρεια (Μακεδονία, Κρήτη, Θράκη κ.λπ.) θα ψηφίζει τους δικούς της αντιπροσώπους.
Ο Αλ. Τσίπρας καλεί τα μέλη του κόμματος «να αγνοήσουν τα χαρτάκια που τους βάζουν οι τάσεις υπό μάλης» και να ψηφίσουν τους ικανότερους, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να τηρηθεί και η μάχη προμηνύεται ανελέητη, όπως φανερώνει η πυρετώδης κινητικότητα στα επιτελεία της «Ομπρέλας» και των υπόλοιπων ομάδων που συγκροτούν το μέτωπο των προεδρικών δυνάμεων.