Την ώρα που οι χώρες της Ε.Ε. παίρνουν σοβαρά μέτρα, το Μαξίμου… μαδάει τους πολίτες και περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής
Του Βασίλη Γαλούπη
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου για να πάρει μέτρα, είτε μέσω Ευρώπης είτε μόνη της. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, οι όποιες μειώσεις υπάρξουν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των καταναλωτών θα φανούν από Σεπτέμβριο και βλέπουμε…
Όμως, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι συναρμόδιοι υπουργοί και η ΡΑΕ μαδούν τη μαργαρίτα ροκανίζοντας τον χρόνο και τα πορτοφόλια των πολιτών, οι λογαριασμοί εξοντώνουν τα νοικοκυριά και δημιουργούν κάθε μήνα νέα χρέη που είναι αμφίβολο αν, πότε και με ποιες προσαυξήσεις θα πληρωθούν.
Στο ίδιο διάστημα οι πάροχοι ενέργειας μετρούν κέρδη δίχως να διατρέχουν κανένα ρίσκο, αφού είναι προστατευμένοι από την ελληνική πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που μεταφέρει στο 100% τις όποιες διακυμάνσεις της χονδρικής ρεύματος απευθείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Ομως, όσο οι «αόρατες» για τους καταναλωτές επιδοτήσεις των λογαριασμών από την κυβέρνηση δεν μειώνουν τίποτα, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν κοροϊδεύουν τον κόσμο με επικοινωνιακά τρικ περί δράσεων κάποτε στο μέλλον. Στις περισσότερες χώρες παλεύουν για να ανακουφιστούν εδώ και τώρα πραγματικά οι πολίτες τους.
Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα όλα τα κυβερνητικά fake news για τα δήθεν μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με Ελληνα δημοσιογράφο που ζει με την οικογένειά του στη Βαρκελόνη και του ζητήσαμε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος. Επικοινωνήσαμε με δημοσιογράφους που έχουν απόλυτη γνώση της αγοράς της Γερμανίας. Ψάξαμε χώρα χώρα για να δούμε τι μέτρα έχουν ληφθεί.
Και ο καθένας πλέον μπορεί, αφού πρώτα κοιτάξει τον δικό του λογαριασμό ρεύματος, να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν η ελληνική κυβέρνηση λέει την αλήθεια ή εξακολουθεί να εξοργίζει και να διαλύει οικονομικά την κοινή γνώμη με παραμύθια της Χαλιμάς.
Γιατί στη Γερμανία οι πολίτες δεν βλέπουν αυξήσεις-φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα
Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα ανατιμήθηκε τις πρώτες εβδομάδες μετά τον πόλεμο κατά 131%. Το σοκ μεγαλώνει, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τον Μάρτιο του 2021 η αύξηση αγγίζει το 1.200%, αφού εκτινάχθηκε από τα 16 ευρώ σε πάνω από 200.
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε τα 344 ευρώ, έναντι 175 πριν από την έναρξη του πολέμου (αύξηση 96%). Συγκριτικά, όμως, με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, η αύξηση ξεπερνά το 500%. Δημοσιογράφοι που γνωρίζουν την αγορά ενέργειας της Γερμανίας μάς παρέπεμψαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον πινακάκι της γερμανικής ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Εκεί φαίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022, η άνοδος κινήθηκε σε αυξημένα, αλλά φυσιολογικά επίπεδα μέσα στη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα, η αύξηση στην ενέργεια των νοικοκυριών (Haushaltsenergie), που περιλαμβάνει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο κι άλλα καύσιμα, είναι της τάξης του 20,8%. Οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή χωρίς την ενέργεια ανέβηκε μόνο κατά 3,2%. Μας παρέπεμψαν και σε μια ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ πριν από τέσσερις μέρες, στις 12 Απριλίου, που διόλου τυχαία δεν πήρε καθόλου έκταση στην Ελλάδα. Στις 12 Απριλίου, λοιπόν, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την επιβολή νέας δέσμης μέτρων για την ακρίβεια στην ενέργεια.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν:
• Μείωση του ενεργειακού φόρου στα καύσιμα για τρεις μήνες. Η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 30 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κατά 14 λεπτά το λίτρο. Να σημειώσουμε ότι η βενζίνη στη Γερμανία κυμαίνεται στα 2 ευρώ.
• Εφάπαξ ενεργειακό τέλος 300 ευρώ.
• Εκπτωτικά εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Επιπλέον εφάπαξ επίδομα για οικογένειες 100 ευρώ ανά παιδί.
• Νέες πρόσθετες εφάπαξ πληρωμές για δικαιούχους κοινωνικών παροχών.
• Αύξηση φοροαπαλλαγών στα εισοδήματα.
Νωρίτερα, υπήρχε άλλο πακέτο παροχών, με τη μείωση των τελών ανανεώσιμης ενέργειας στους λογαριασμούς.
Για όσους γνωρίζουν τη γερμανική καθημερινότητα και πραγματικότητα, τα νέα μέτρα εξισορροπούν πια σε σχεδόν απόλυτο βαθμό όποιες αυξήσεις στο ρεύμα. Και κάτι τελευταίο: Ο μέσος όρος των μικτών ετήσιων εσόδων για έναν εργαζόμενο στη Γερμανία ανέρχεται στα 49.200 ευρώ!