Μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στις 8 το βράδυ στο βήμα του 3ου Συνεδρίου.
Η δεύτερη φορά που σείστηκε με τέτοια ένταση το στάδιο ήταν όταν παρεκκλίνοντας από το κείμενο είπε, βλέποντας στην πρώτη γραμμή τον τέως πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και τον τέως ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά που συνέργησαν στην προβληματική όσο και αμερικανόπνευστη Συμφωνία των Πρεσπών, «τους ευχαριστώ γι’ αυτή την πατριωτική συμφωνία, που ξαναέδωσε ευρωπαϊκή προοπτική σε μια περιοχή που σώρευε επικίνδυνα εντάσεις, αφήνοντας περιθώρια ενίσχυσης τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας».
Σε μια πυκνή ομιλία που διακόπηκε πολλές φορές από τις θερμές εκδηλώσεις των συνέδρων, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το σήμα της κομματικής αντεπίθεσης για την πολιτική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε τα τεφτέρια της μνημονιακής διαχείρισης δηλώνοντας, παρά τη διακριτική αυτοκριτική, υπερήφανος για όσα η κυβέρνησή του πέτυχε (έξοδο από τα Μνημόνια, 13η σύνταξη κ.ά.). Υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει σειρά νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέπτυξε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα «ριζοσπαστικού ρεαλισμού» πέντε δεσμευτικών αξόνων, και κράτησε για το τέλος και με χαμηλούς και ενωτικούς τόνους το ζήτημα των καταστατικών αλλαγών, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει κριθεί.
Προσκλητήριο
Προηγουμένως, όμως, φρόντισε να απευθύνει ένα βαρυσήμαντο προσκλητήριο στα κοινωνικά στρώματα, για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας, αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, όχι με ηγεμονικούς όρους, όπως εξήγησε, για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και την «απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη». Υπάρχουν θέση και ρόλος για όλους ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές, υπογράμμισε, για ένα «κοινό πρόγραμμα προόδου», προσθέτοντας πως «τους καλώ να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας».
Χαρακτηριστικά και με προειδοποιητικό τόνο παρατήρησε ότι «εμείς είμαστε ανοικτό βιβλίο.
Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν. Θέλουμε να είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Κι ας μη λησμονεί κανείς: Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η Ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα προσκλητήριά της. Δικαιώνουν αυτούς που δεν δίστασαν να μπουν στη μάχη για ψωμί και δικαιοσύνη». Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα καταργήσει όλο το πλέγμα των «αντιδραστικών και ρουσφετολογικών νόμων του κ. Μητσοτάκη» -τον οποίον χαρακτήρισε σε μια δριμεία επίθεση «εργολάβο ξένων συμφερόντων» που «προκαλεί απανωτές ατυχίες και δυστυχία στη χώρα»-, από τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη, μέχρι την αντιεκπαιδευτική πολιτική της Νίκης Κεραμέως.
Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε για την προστασία των νοικοκυριών, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, μείωση του ΕΦΚΑ στα καύσιμα και επιβολή κατώτατου ΦΠΑ στα τρόφιμα. Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
• επαναφορά όλων των φιλεργατικών ρυθμίσεων που καταργήθηκαν,
• στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών με ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ,
• ενίσχυση του ΕΣΥ με παροχή κινήτρων και 2.000 ευρώ μισθό στους νέους γιατρούς και
• προγράμματα γενναίας στήριξης για τα νέα παιδιά, τους φοιτητές (φοιτητική στέγη κ.ά.) και τα νέα ζευγάρια.
Στον επίλογο, κάλεσε τους συνέδρους χωρίς να λησμονήσουν τις ιστορικές παραδόσεις και τους αγώνες της Αριστεράς να στηρίξουν τις προτάσεις του, ώστε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν αδιαμεσολάβητα το κόμμα στα χέρια τους χωρίς αποκλεισμούς και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, με τα ίδια δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων και στην εκλογή των οργάνων.