Η κυβέρνηση με καθυστέρηση 2,5 ετών ανακοίνωσε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η κυβέρνηση αποφάσισε -αν και με καθυστέρηση 2,5 χρόνων- να επιταχύνει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι μια θετική εξέλιξη που έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί, με όλες τις κυβερνήσεις να φέρουν ευθύνη γι’ αυτό. Ακόμα και να εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, αυτά θα πάρουν αρκετά χρόνια για να αξιοποιηθούν και σίγουρα το τωρινό τεράστιο πρόβλημα, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, δεν επιλύεται.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ., οι έρευνες αναβαθμίζονται σε έργα εθνικής σημασίας, με στόχο να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε έξι περιοχές, οι οποίες πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αφορούν διεκδικήσεις της Τουρκίας από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η μία περιοχή, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία, ενώ οι πέντε άλλες αφορούν θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και δύο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Χρονοδιάγραμμα
Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχουμε ενδείξεις για πιθανά αποθέματα αερίου που μας καθιστούν αισιόδοξους και πρόσθεσε ότι, εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, «θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο». Οφείλουμε όμως ως χώρα, επισήμανε, «να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης».
Την ανάληψη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους, με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.