Εξαιτίας άστοχων χειρισμών και εγκληματικών παραλείψεων, μέλη του Τάγματος Αζόφ «μπήκαν» στη Βουλή
Ιστορικό φιάσκο και μείζονα προσβολή του ελληνικού λαού συνιστά η παρουσία μελών του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, μέσω του βίντεο που πρόβαλε κατά την παρέμβασή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος όχι μόνο δεν είπε λέξη για την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή της Κύπρου, αλλά επέλεξε να προκαλέσει τη χώρα μας -έβαλε αν μη τι άλλο ένα αδιανόητο αυτογκόλ, καθώς η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του ουκρανικού λαού-, επιλέγοντας να βάλει μαχητές του Τάγματος Αζόφ να απευθυνθούν στους Ελληνες βουλευτές.
«Συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ» ανέφερε ο πρώτος Ελληνοουκρανός «μαχητής», που συστήθηκε με το όνομα Μιχαήλ, ενώ, κατά πληροφορίες, και ο δεύτερος στρατιώτης, με το όνομα Αναστάσης, πολεμά στο πλευρό των Αζόφ. Η παρουσία τους προκάλεσε πολιτικό σεισμό, με άπασα την αντιπολίτευση να αντιδρά με σφοδρότητα και να ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από το προεδρείο της Βουλής, ενώ στα κάγκελα είναι και η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του αμέσως μετά την ομιλία Ζελένσκι, μίλησε για «ιστορική συνεδρίαση», αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο «ναυάγιο» με το Τάγμα Αζόφ, περιοριζόμενος να πει ότι για πρώτη φορά η Βουλή των Ελλήνων «φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι».
Υπό το βάρος της πάνδημης αντίδρασης και των αρνητικών σχολίων, ακόμη και από τον Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιδράσει, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να χαρακτηρίζει «λανθασμένη και άστοχη» την παρουσία μέλους του Τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι, επιτιθέμενος ωστόσο στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή». Προηγήθηκε η σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για «ιστορική ντροπή», ενώ οργισμένες υπήρξαν οι αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν μετ’ επιτάσεως εξηγήσεις.
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Κώστας Τασούλας, που βρέθηκε στο στόχαστρο, χαρακτήρισε «αχρείαστο» και «άστοχο» το συμβάν, ζητώντας ωστόσο να μην «αλλοιώνουμε» τη βαρύτητα της παρέμβασης του Ζελένκσι. «Να μην αμαυρώσουμε τη μεγάλη εικόνα. Είναι λάθος να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, λέγοντας πως δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. «Δεν μπορούσα να το ξέρω εκ των προτέρων. Αυτό που υποστηρίζει το προεδρείο είναι πως ενημερώθηκε για το συνοδευτικό βίντεο με τους “μαχητές” 10 λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και δεν είχε τη δυνατότητα να δει το βίντεο, καθώς τη μετάδοση την είχε αναλάβει τεχνική εταιρία».
Σημειωτέον, πως κατά την προβολή του επίμαχου βίντεο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλας αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αποχώρησε ακόμη ο Γιώργος Λογιάδης, που εκπροσωπούσε το ΜέΡΑ25. Την ώρα εκείνη πάντως, πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα δεν άκουσαν την αναφορά του στρατιώτη στο Τάγμα του Αζόφ, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που δηλώνουν πως αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Για την ιστορία πάντως, οι βουλευτές της Ν.Δ. χειροκρότησαν όρθιοι και παρατεταμένα τον Ζελένκσι.
Τον Ουκρανό πρόεδρο χειροκρότησε και το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο επίσης σηκώθηκε όρθιο, αν και με αρκετό δισταγμό. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, χειροκρότησε μεν, αλλά όχι ενθέρμως και χωρίς να σηκωθεί όρθιο. Υπήρξαν δε αρκετές απουσίες με νόημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, μια και μόνο γύρω στους 40 βουλευτές έδωσαν το «παρών».
Άλλωστε, εξαρχής ορισμένοι βουλευτές διαφώνησαν με τη στάση που τηρήθηκε από «τα κεντρικά». Χαρακτηριστική είναι η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, που σχολίασε «ορθώς, πολλοί, δεν πήγαμε!».
O Ζελένσκι δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου
Λέξη δεν βρήκε να πει για την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή της Κύπρου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην παρέμβασή του στην ελληνική Βουλή, η οποία επισκιάστηκε από την παρουσία μελών του Τάγματος Αζόφ, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν τόλμησε καν να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία», περιοριζόμενος μόνο σε γενικόλογες αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση, στη Φιλική Εταιρεία και… στις Θερμοπύλες.
Όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», με εκτενές ρεπορτάζ της, το οποίο επιβεβαιώθηκε, επιχείρησε να γίνει «ευχάριστος» στους Ελληνες πολίτες, έπειτα και από έντονες αμερικανικές πιέσεις, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τη χώρα μας. Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι όχι μόνο αποσιώπησε πλήρως την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και ότι, αναφερόμενος στη Μαριούπολη, ισχυρίστηκε πως «αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή Ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις, ισοπεδώνοντάς τες και ταυτοχρόνως αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες». Κατά τα λοιπά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο Σώμα και στον ελληνικό λαό με το σύνθημα την Ελληνικής Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος», τονίζοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί «μια νέα Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία».
Ανέφερε πως η Μαριούπολη, το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας, έχει καταστραφεί, ενώ απειλείται και η Οδησσός. Ειδικά για τη Μαριούπολη ενημέρωσε πως 100.000 άνθρωποι παραμένουν στα όρια της πόλης, ωστόσο η πλειονότητα των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί, και ζήτησε να μη γίνει η Μαριούπολη οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες.