Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τα ποσά από το 2012 έως το 2016
Εκδικάστηκε χθες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή χιλιάδων συνταξιούχων που ζητούν την επαναφορά των δώρων στις συντάξεις τους. Η δίκη είχε πιλοτικό χαρακτήρα έπειτα από προδικαστικό ερώτημα που απέστειλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς, εάν έχει θετική έκβαση για τους συνταξιούχους, συνεπάγεται, εκτός της επαναφοράς της 13ης και της 14ης σύνταξης, και αναδρομικά πολλών ετών.
Με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών το Συμβούλιο Επικρατείας κλήθηκε, με πιλοτική δίκη να αποφασίσει τη μόνιμη και υποχρεωτική καταβολή των δώρων σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους και μετά το 2012 (έως το 2016), αντίθετα από όσα αποφάσισε η Ολομέλεια του ΣτΕ (1439/2020). Από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2015 αντισυνταγματική την κατάργησή τους, θα έπρεπε, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, να ορίζεται το ζήτημα με σαφή τρόπο στον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε έναν χρόνο αργότερα. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, κλήθηκε εκ νέου το ΣτΕ να δώσει την οριστική λύση.
Παρέμβαση υπέρ της επαναφοράς των δώρων άσκησαν μέσω των εκπροσώπων τους 14.600 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, καθώς η μία εκ των παρεμβάσεων υπογράφεται από 14.304 συνταξιούχους, ενώ παρέμβαση έχει ασκήσει και το Σωματείο Σιδηροδρομικών Μακεδονίας – Θράκης.
Οι συνταξιούχοι ζητούν:
α) να τους καταβληθούν αναδρομικά από 1η/1/2012 έως 31/10/2016 οι διαφορές από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας, αλλά και τα ποσά που αναλογούν από την κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων από 1η/1/2013,
β) να τους καταβληθεί η παρακράτηση από τις συντάξεις της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης (νόμος 4254/2014) και η επιβολή κράτησης ΕΤΕΑ ποσοστού 5,2% (συντελεστής βιωσιμότητας), που έγιναν με σειρά νόμων από το 2012 έως το 2016 (τα ποσά που διεκδικούν κυμαίνονται, κατά περίπτωση, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων) και
γ) να τους καταβληθεί από το Δημόσιο αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για τη ζημία που υπέστησαν από παράνομες πράξεις οργάνων του Δημοσίου, όπως είναι οι επίμαχες περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα το ΣτΕ να υποχρεωθεί σε νέα πιλοτική δίκη, αυτή τη φορά λόγω ανάλογης απόφασης του Πρωτοδικείου για τα δώρα των κύριων συντάξεων.