Επίσκεψη Ζελένσκι στη μαρτυρική πόλη, όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τον ρωσικό στρατό εκατοντάδες άμαχοι
Στη μαρτυρική Μπούκα βρέθηκε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέλοντας και ο ίδιος να δει από κοντά το μέγεθος του εγκλήματος που προκάλεσε σε βάρος των αμάχων -όπως τονίζει το Κίεβο- ο ρωσικός στρατός, εκτελώντας εν ψυχρώ δεκάδες άτομα κάθε ηλικίας. Ενα έγκλημα που ήρθε κι αυτό να προστεθεί σε εκείνα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην ουκρανική γη, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία» δήλωσε ο Ζελένσκι περπατώντας συνοδευόμενος από στρατιώτες σε δρόμο της πόλης, τονίζοντας πως οι φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα εκεί δείχνουν «τη φύση του ρωσικού στρατού» και σημειώνοντας ότι (οι Ρώσοι) «μεταχειρίζονται τους ανθρώπους χειρότερα από τα ζώα». «Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» είχε υποστηρίξει νωρίτερα σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, όπου αναρωτήθηκε: «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του; […] Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούκα στη Ρωσία σας;»
Σύμφωνα με τις αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης πάντως, μέχρι χθες έως 340 πτώματα είχαν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή στην Μπούκα κοντά στο Κίεβο, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερων θυμάτων συνεχίζονται, καθώς πτώματα βρίσκονται πια θαμμένα στις πίσω αυλές σπιτιών. Ηδη μάλιστα η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα, ενώ για τη διαδικασία πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών, με τον ΟΗΕ να ζητά εκταφές πτωμάτων των νεκρών, ώστε να ταυτοποιηθούν και να αναζητηθούν ευθύνες -εάν υπάρχουν- για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου.
Επιπλέον κυρώσεις
Με σκληρή γλώσσα απάντησε στις φρικαλεότητες ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως επιθυμεί μια «δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» μετά τα γεγονότα στην Μπούκα. Προανήγγειλε μάλιστα την επιβολή «πρόσθετων κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας πως θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν «στυγνό» αλλά και έναν «εγκληματία πολέμου» που «πρέπει να λογοδοτήσει». Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα έκανε χθες λόγο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Ε.Ε. έχει συστήσει κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Εξίσου σκληρές δηλώσεις έκανε χθες και ο Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας πως «οι ρωσικές Αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες», ενώ τόνισε πως οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν.
Χρειάζεται νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε χθες και ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούκα)».
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ηγέτες, πλην του Ζελένσκι, που μίλησαν για γενοκτονία μετά τη σφαγή στην Μπούκα ήταν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πολωνίας. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μη μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, την ώρα που ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, αφού κι αυτός έκανε λόγο για γενοκτονία, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο τόνισε: «Κύριε Μακρόν, πόσες φορές διαπραγματευτήκατε με τον Πούτιν; Τι κερδίσατε; Δεν συνομιλούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τους εγκληματίες, οι εγκληματίες πρέπει να πολεμηθούν. […] Κανείς δεν διαπραγματεύτηκε με τον Χίτλερ. Θα διαπραγματευόσασταν με τον Χίτλερ, με τον Στάλιν, με τον Πολ Ποτ;» Κατηγόρησε μάλιστα ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «αναβλητικότητα» και για «ξύλινη γλώσσα».