Εντείνονται οι κυρώσεις της Δύσης. Μπάιντεν: «Δεν θα συμβάλουμε στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν»
Σφίγγει κι άλλο η μέγγενη της Δύσης γύρω από τον «λαιμό» της ρωσικής οικονομίας καθώς χθες με δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως διέταξε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Με την κίνηση αυτή εντείνονται λοιπόν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ενώ όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος επέρχεται «ένα νέο ισχυρό πλήγμα στον Πούτιν». Η απόφαση ελήφθη «σε στενό συντονισμό» με τους συμμάχους των ΗΠΑ», όπως τόνισε επιπλέον ο Μπάιντεν, τονίζοντας πως «δεν θα συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν».
Η αποφασιστική κίνηση των ΗΠΑ έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη αρνείται – τουλάχιστον προς το παρόν – να εφαρμόσει αντίστοιχο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο προϊόντων δηλαδή που καλύπτουν αντίστοιχα το 30% και το 40% των ενεργειακών της αναγκών. Οι ΗΠΑ εξάγουν ενεργειακούς πόρους όμως, δηλαδή, παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο απ’ όσο καταναλώνουν, υπενθύμισε, διόλου τυχαία χθες, ο Μπάιντεν. Εξηγώντας συνάμα πως «εμείς μπορούμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, ενώ άλλοι δεν μπορούν» – κάτι που ισχύει, διότι το ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχεί μόνο στο 8% των εισαγωγών στις ΗΠΑ και στο 4% της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ συγχρόνως οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως «εργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους εταίρους μας για να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια». Μαζί με τις ΗΠΑ χθες και η Βρετανία -στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον- ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αρκετός χρόνος στην αγορά αλλά και στις επιχειρήσεις του Νησιού για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.
Την ίδια ώρα οι αποφάσεις για κοινή στρατηγική στο θέμα, παραμένει ζητούμενο στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να παραμείνει «ενωμένη» για το θέμα ενός εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και στο πετρέλαιο, με τη Γαλλία να σπεύδει νωρίτερα να ζητήσει από τις ΗΠΑ να δράσουν «σε συντονισμό» με τους εταίρους τους. «Τους ζητάμε λίγο συντονισμό», δήλωνε το περιβάλλον της υπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με την ίδια πηγή να υπογραμμίζει πως «αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση», αλλά «δεν είναι καθόλου στην ίδια ενεργειακή κατάσταση με εμάς». Κι αυτό διότι η Ευρώπη εισάγει σχεδόν το 40% του αερίου που χρειάζεται από την Ρωσία.
Τέλος, χθες αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του πετρελαϊκού κολοσσού Shell. Με ανακοίνωσή της, η εταιρία έσπευσε να ζητήσει συγνώμη για το ρωσικό αργό που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα και διαμήνυσε πως θα αποχωρήσει πλήρως από οποιαδήποτε ανάμιξή της σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.