Παρά τις διαψεύσεις, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά δεν θέλει να δείξει αδύναμη
Η δημοσκοπική κατηφόρα της κυβέρνησης και η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να περισώσει ό,τι μπορεί να σωθεί επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλά και για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, τον οποίο έφερε στη Βουλή και ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει τέλος στα συγκεκριμένα σενάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», παρά τις επίσημες διαψεύσεις -ακόμα και από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο-, είναι πολύ προχωρημένη η συζήτηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μάλιστα στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα σενάρια για την υλοποίηση του σχετικού σχεδίου.
Ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες και για πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, απάντησε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη Νέα Δημοκρατία». Νωρίτερα, από το Μέγαρο Μαξίμου εξηγούσαν, μέσω διαρροών, ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει φρένο σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, ειδικά όσον αφορά ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, θα έθετε σε αμφισβήτηση τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει με καθαρή διαφορά τις εκλογές και θα άνοιγε παράθυρο για νέα σενάρια αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα δημοσιεύματα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου κλήθηκε να σχολιάσει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. «Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί παραδοχή κατάρρευσης της κυβέρνησης της Ν.Δ.» τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, προσθέτοντας: «Είναι θεσμικά αδιανόητο η ίδια κυβέρνηση να προβαίνει δεύτερη φορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και είναι βαθιά προσβλητικά για τη δημοκρατία τα σενάρια για το όριο αυτοδυναμίας στο 34%. Θα πρέπει να περάσουν όμως από τη μάχη των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική».