Κάπως πιο ήρεμη έμοιαζε χθες η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τους εμπλεκομένους να φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν μισό βήμα πίσω από την ακραία ρητορική και τις προκλήσεις.
Πάντως, παρότι το σκηνικό χθες σκιαγραφούνταν με πιο αισιόδοξα χρώματα, από την Ουάσινγκτον έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, μια απόφαση που, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αποτελεί ένδειξη της αμερικανικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Πηγή με γνώση των λεπτομερειών του σχεδίου ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία.
Ισχυρό μήνυμα
Επιπλέον περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Επιπροσθέτως, αξιωματούχος των ΗΠΑ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας πρόσθεσε πως αυτές οι δυνάμεις που θα μετακινηθούν δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά και πως οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες.
Νωρίτερα από αυτή την είδηση, τον γύρο του πλανήτη έκανε δημοσίευμα της ισπανικής «El Pais», επικαλούμενο απόρρητες επιστολές, σύμφωνα με το οποίο αποκλιμάκωση υπήρξε και σε διπλωματικό επίπεδο. Το ισπανικό έντυπο έγραφε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ πρότειναν στη Μόσχα λήψη μέτρων ελέγχου των όπλων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για να αποκλειστεί η απειλή νέας ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η αμερικανική απάντηση αφήνει περιθώριο για την ανάληψη «αμοιβαίων δεσμεύσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη μη ανάπτυξη επίγειων συστημάτων εκτόξευσης επιθετικών πυραύλων και μόνιμων στρατιωτικών δυνάμεων μάχης στο ουκρανικό έδαφος». «Δεν κάνουμε ποτέ σχόλια για προϊόντα διαρροών» περιορίστηκε να απαντήσει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σχετικά με τα έγγραφα, ενώ και το Κρεμλίνο αρκέστηκε να δηλώσει πως ενημερώθηκε για το δημοσίευμα, αλλά προτιμάει να μην προβεί σε σχόλια.